Nog weinig aangifte van geweld tegen zorgverleners - NVDA

Nog weinig aangifte van geweld tegen zorgverleners

In een uitzending van De Monitor (vanaf minuut 14.30) vertelt een huisarts dat het met name aan de balie veel mis gaat: ‘Assistentes worden voor kutwijf uitgescholden’. Ook noemt ze: ‘Ik kom wel naar de praktijk toe als ik mijn zin niet krijg’ en ‘met name jongere assistentes die niet durven te komen werken, omdat ze verrot worden gescholden’.

Al jaren is geweld tegen hulpverleners een probleem en nog steeds krijgen veel zorgverleners in hun werk te maken met agressie, intimidatie en geweld. Zeker nu in tijden van corona niet iedereen zich aan regels wil houden. Een recente enquête van zorgvakbond NU’91 onder 1200 leden toonde aan dat 60 procent van de zorgverleners meer agressie ervaart tijdens de coronacrisis. Een kwart van hen kreeg zelfs te maken met dreigementen en fysiek geweld.

In ziekenhuizen

Ziekenhuizen doen nauwelijks aangifte van geweld tegen hulpverleners, of ze weten niet of er aangifte is gedaan van geweldsincidenten tegen hun medewerkers. Zij laten de keuze om aangifte te doen over aan de individuele medewerkers. Als reden voor het niet doen van aangifte zeggen ziekenhuizen dat medewerkers het te veel tijd vinden kosten of dat er angst leeft dat hun adresgegevens door aangifte bekend worden bij de dader.

‘Bij Fysiek geweld: altijd aangifte, door de werkgever’

Officier van Justitie Roland Knobbout zegt in de tv-uitzending het verbazingwekkend te vinden dat er zo weinig aangifte wordt gedaan: ‘Wij willen niet dat mensen ermee wegkomen. Als je geweld tegen hulpverleners pleegt of mensen bedreigt met zware mishandeling of de dood dan is het zonder meer strafbaar. Bij Fysiek geweld: altijd aangifte, door de werkgever’.

Geweld tegen hulpverleners is onacceptabel

Scholingen NVDA academie

De NVDA heeft voor 2021 nieuwe scholingen over omgaan met geweld en agressie:

Zie ook

Dossier (alleen voor leden)

[besloten]

[su_posts template=”templates/list-loop.php” posts_per_page=”-1″ post_type=”nieuws” taxonomy=”nieuws-tag” tax_term=”8427″ order=”desc”]

[/besloten]