• Home
  • Dag van de Triagist

Dag van de Triagist

De dag van de triagist is jaarlijks op de laatste donderdag van september. Tijdens deze dag staan alle triagisten in Nederland in de schijnwerpers.

Hun werk is van onschatbare waarde. Dagelijks is het hun taak de aard en urgentie van telefoontjes naar de spoedpost of huisartsenpraktijk in te schatten. Een belangrijke taak die grote waardering verdient.

Volgens de NVDA moeten huisartsenposten er alles aan doen om de norm van twee minuten te halen. De NVDA signaleert dat de druk toeneemt. Het is goed dat patiënten zich realiseren dat bellen of een bezoek aan de huisartsenpost moet gaan om spoedeisende hulp die niet kan wachten. Dat leidt vast tot minder telefoontjes en bezoeken en dus tot minder wachttijd. De NVDA pleit voor een voorlichtingscampagne over het belangrijke werk van triagisten.

Triage is het Franse woord voor sorteren, waar het Latijnse drie (tri) nog in te herkennen is. Triage werd voor het eerst toegepast in het leger van Napoleon. Het was bijzonder, omdat voorheen gewonden op rang werden behandeld en niet op urgentie. Het werd in de Eerste Wereldoorlog voor het eerst op grote schaal gebruikt, om de slachtoffers op het slagveld in drie categorieën te verdelen (onbehandelbaar, ter plekke behandelen, naar het ziekenhuis). Bron: wikipedia.nl

Ontstaan

De dag van de triagist is in aanwezigheid van 120 triagisten gelanceerd tijdens de HAP-dag op 20 september 2016. Het werd hoog tijd dat de triagisten in de schijnwerpers staan. Voor veel functies en beroepen bestond al een ‘De Dag van…’, maar destijds nog niet voor triagisten.

De Commissie Beroepsgroep Triagisten van de NVDA, de beroepsvereniging van doktersassistenten en triagisten, riep daarom deze speciale dag in het leven; jaarlijks op de laatste donderdag van september.

Meer informatie

 

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00
secretariaat@nvda.nl

#doktersassistent

Neem contact met ons op

Privacyverklaring NVDA

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg