Ultimatum bij cao ziekenhuizen - NVDA

Ultimatum bij cao ziekenhuizen

De bonden FNV, FBZ en CNV willen dat de NVZ binnen twee weken instemt met een onafhankelijk bemiddelaar in het conflict bij de cao ziekenhuizen. Anders volgen mogelijk acties in de algemene ziekenhuizen. NU’91 neemt contact op met de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) om dit kracht bij te zetten.

Vanwege het moeizame verloop van de onderhandelingen stellen de bonden voor om een bemiddelaar in te schakelen. De bonden eisen nog deze maand een cao-akkoord. FNV, CNV en FBZ willen anders overgaan tot acties in de ziekenhuizen, zoals zondagsdiensten vorig jaar.  De NVZ heeft tot 24 januari om te reageren op de handreiking van de vakbonden om een bemiddelaar aan te stellen.

Loonsverhoging onder inflatieniveau

De NVZ stelde een structurele loonsverhoging van 1,75% met een bodem van 70 euro voor en een eenmalige uitkering van 250 euro over anderhalf jaar tijd. Daarbij zou de loonsverhoging ingaan per juli 2022, anderhalf jaar na de laatste loonsverhoging.

De vakbonden noemen de loonsverhoging een fooitje voor al het harde werk dat het ziekenhuispersoneel verzet. Het ligt ver onder inflatieniveau en valt niet te rijmen met wat er allemaal van de ziekenhuiswerknemers gevraagd wordt. Nog nooit eerder waren het (langdurig) ziekteverzuim, het personeelstekort en de werkdruk zo hoog als de afgelopen jaren. Voor veel werknemers voelt het voorstel van de NVZ als een trap na.

De overheid heeft € 675 miljoen beschikbaar gesteld om juist de salarisachterstanden in de zorg weg te werken. Voor NU’91 is het onacceptabel dat juist nu de zorgprofessionals vandaag de dag met lege handen staan.

Zie ook