Voorrang bij testen: laat je niet afschepen! - NVDA

Voorrang bij testen: laat je niet afschepen!

Doktersassistenten bij de prioriteitslijn van de GGD worden nog wel eens afgescheept met de opmerking dat een doktersassistent geen voorrang krijgt. Dat is onzin, want ons beroep staat op de beroepenlijst die voorrang krijgt bij testen! Houd dus voet bij stuk, of laat je baas bellen.

Triagisten vallen ook onder de categorie doktersassistent en hebben daardoor ook voorrang. Als poortwachters van de zorg en door het tekort aan doktersassistenten is iedereen onmisbaar en kunnen we niet dagen gaan zitten wachten op een test en een uitslag.

Wij hebben de GGD en het ministerie inmiddels opgeroepen om hun medewerkers nogmaals op de voorrangslijst te wijzen en conform de voorrangsrichtlijnen te handelen.

Schrijnend voorbeeld

We krijgen berichten van onze leden binnen… Een schrijnend praktijkvoorbeeld geeft maar weer eens aan hoe onbekend sommige mensen zijn met de rol van de doktersassistent: De medewerker van de GGD gaf in dit geval aan dat huisartsen altijd meerdere doktersassistenten hebben en dat men het werk van elkaar kan opvangen als een doktersassistent ziek is en er dus geen reden voor prioriteit. De prioriteit was echt bedoeld voor de ‘mensen aan het bed’!

Wellicht nogmaals ten overvloede. Het ministerie van VWS heeft in overleg met de GGD twee corona-beroepenlijsten opgesteld van mensen die werkzaam zijn in het onderwijs en de zorg. Op de lijsten staan wie wel en wie niet in aanmerking komt voor een versnelde test. De doktersassistent staat op de lijst met beroepen die in aanmerking komen voor voorrang bij testen. Wij interpreteren de regels als volgt: triagisten vallen onder de categorie doktersassistent en hebben daardoor ook voorrang.

Zie ook