Campagne hartfalen eerder herkennen - NVDA

Campagne hartfalen eerder herkennen

Huisartsen, cardiologen en de Hartstichting slaan handen ineen

Als doktersassistent krijg je misschien wel dagelijks te maken met patiënten die symptomen hebben zoals kortademigheid, vermoeidheid en het vasthouden van vocht. Deze symptomen kunnen passen bij stress of algemene ouderdomsklachten. Maar in sommige gevallen kunnen ze ook duiden op hartfalen. Naar schatting leven er in Nederland 255.000 mensen met niet-herkend hartfalen. Door hartfalen tijdig vast te stellen en goed te behandelen, kan progressie worden geremd en kunnen symptomen worden gereduceerd. Dit verbetert de kwaliteit van leven van deze patiënten enorm. Om hartfalen eerder te herkennen en te behandelen hebben HartvaatHAG, de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie (NVVC) en de Hartstichting de handen ineengeslagen. HartvaatHAG biedt nascholing voor huisartsen, praktijkondersteuners huisartsenzorg en doktersassistenten, NVVC Connect kan helpen bij het maken van regionale transmurale afspraken en de Hartstichting werkt aan de bekendheid van dit ziektebeeld en de symptomen die erbij kunnen passen bij het publiek.

Wat doet de Hartstichting?

  • Van eind oktober tot en met december verzorgt de Hartstichting middels posters, folders en digitale middelen voorlichting in wachtkamers van 4450 huisartsenpraktijken.
  • Eind oktober verstuurt de Hartstichting een magazine naar 360.000 mensen waarin we uitleg geven over hartfalen en de klachten die erop kunnen wijzen.
  • In het magazine en op de website van de Hartstichting komt een hulpmiddel dat middels 7 vragen test of het verstandig is om de huisarts te raadplegen.
  • De Hartstichting ondersteunt de campagne met sociale media om mensen alert te maken op de meest voorkomende hartfalenklachten bij zichzelf, ouders, grootouders en andere naasten.
  • Rondom de Nationale Hartfalendag op 25 september worden ziekenhuizen geholpen met het organiseren van activiteiten en het geven van voorlichting over hartfalen.