Laat het een 1 april grap zijn! - NVDA

Laat het een 1 april grap zijn!

Alle BIG-geregistreerden zijn vanaf 1 april verplicht om hun registratienummer te vermelden, zodat dit zichtbaar is voor patiënten. Dit schrijft het ministerie van VWS in een wetswijziging.

Doel is om eenvoudiger de bevoegdheid van een zorgverlener, zoals een arts en een verpleegkundige, te kunnen controleren en te kunnen opzoeken in het BIG-register.

Met dit registratienummer kun je in het BIG-register de bevoegdheid van een zorgverlener opzoeken. Het betekent dat het nummer op alle plekken opgenomen moet worden waar een zorgverlener beroepsmatig naam en beroep bekend maakt. Daarbij moet je onder andere denken aan websites en andere digitale media, briefpapier en e-mailondertekening, facturen, maar ook op een bordje in de wachtkamer! Gelukkig mogen de bestaande voorraden voorbedrukt briefpapier eerst worden opgebruikt…

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat toezicht houden op deze verplichting en kan een bestuurlijke boete opleggen.

De NVDA is het met vele partijen eens dat dit een onzinnige maatregel is. Een verzonnen maatregel voor een niet bestaand probleem. Een paarse krokodil die extra administratieve lasten aflevert.

Soms denken we nog steeds dat het is een 1 april grap is. Dat is het niet. Maar ons gevoel blijft: laat het een 1 april grap zijn.

Kees Gillis,
Voorzitter NVDA

 

Meer informatie