FNV wint hoger beroep over onregelmatigheidstoeslag tijdens vakantie - NVDA

FNV wint hoger beroep over onregelmatigheidstoeslag tijdens vakantie

FNV Zorg & Welzijn heeft in hoger beroep van de rechter gelijk gekregen in verschillende zaken over doorbetaling van de onregelmatigheidstoeslag tijdens vakanties en verlof. De zaak is aangespannen voor leden die werkzaam zijn als triagist op huisartsenposten in Zuid-Holland.

Een triagist beoordeelt de zorgvraag van een patiënt op urgentie en stelt een vervolgtraject vast, zoals zelfzorgadvies of een bezoek aan de huisarts. De werkgevers van de leden voor wie de zaak is aangespannen, moeten de gemiste onregelmatigheids­toeslag over de vijf jaar voor 1 januari 2014 nabetalen. ‘Met deze uitspraak voelen wij ons gesterkt dat we ook voor onze leden in andere zorgsectoren de gemiste onregelmatigheidstoeslag uit voorgaande jaren krijgen nabetaald’, zegt Ayse Simsek, advocaat bij de FNV. ‘De eerste dagvaardingen zijn daarvoor inmiddels de deur uit.’

Nabetaling gemiste toeslag

Sinds 1 januari 2014 ontvangen werknemers van huisartsenposten op grond van de cao Huisartsen­zorg onregelmatigheidstoeslag over opgenomen verlof- en vakantie uren. Eerder was dit niet het geval. Triagisten kregen tijdens verlof en vakantie enkel hun basisloon uitbetaald. Uit uitspraken van het Europese Hof van Justitie bleek dat medewerkers op grond van een uitzonderingsbepaling in de vorige cao ten onrechte geen onregelmatigheidstoeslag hebben ontvangen. Het lukte niet om rechtstreeks afspraken te maken met de werkgevers over het nabetalen van deze gemiste toeslag. Daarom stapten de leden van FNV Zorg & Welzijn eind 2014 naar de rechter.
Meer informatie