Vrije artsenkeuze: NVDA schaart zich achter standpunt LHV - NVDA

Vrije artsenkeuze: NVDA schaart zich achter standpunt LHV

Een oproep tot staking vanwege de vrije artsenkeuze is volgens de LHV momenteel voorbarig en niet in het belang van de patiënt. De NVDA schaart zich achter dit standpunt. Voorzitter Kees Gillis: “Uiteraard volgen wij de discussie over de aanpassing van de Zorgverzekeringswet op de voet. En we blijven dat doen. Ons uitgangspunt blijft de beste kwaliteit van zorg, betaalbaar en in het belang van de patient.”

De Landelijke Huisartsen Vereniging vindt aanpassing van artikel 13 Zorgverzekeringswet absoluut ongewenst en heeft zich steeds sterk gemaakt voor vrije artsenkeuze. Met als resultaat dat de vrije keuze voor de huisarts zo goed als zeker gewaarborgd is. Momenteel voeren de politieke partijen nog overleg over de definitieve wetswijziging. De LHV volgt ook de komende weken met kritische blik de politieke discussie over de Zorgverzekeringswet.

De continuïteit van zorg en vrije artsenkeuze komen door de voorgestelde aanpassing van artikel 13 in gevaar. Bovendien wordt de onderhandelingsmacht van zorgverzekeraars versterkt en wordt onvoldoende invulling gegeven aan hun informatieplicht en zorgplicht.

In de laatste weken lijkt overigens de ‘vrije huisartsenkeuze’ gewaarborgd voor de patiënt. De huisarts wordt namelijk gevrijwaard van veranderingen in artikel 13 van de Zorgverzekeringswet. Dat stelden verschillende media in hun berichtgeving over het nieuwe zorgakkoord. Volgens zowel Volkskrant als De Telegraaf hebben ChristenUnie en SGP zich hard gemaakt voor de ‘vrije huisartsenkeuze’.

Bron: deels LHV