• Home
  • Positieve gezondheid (basisscholing)

Positieve gezondheid (basisscholing)

In de oude definitie was gezondheid: de afwezigheid van klachten en aandoeningen. Machteld Huber stelde een nieuwe definitie op: gezondheid is het vermogen van mensen om veerkrachtig om te gaan met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven, en daarbij zoveel mogelijk eigen regie te voeren.

In de gezondheidszorg gaat het dan om het bevorderen van kansen en mogelijkheden bij de patiënt ondanks ziekte of problemen. Een positieve invalshoek dus, vandaar dat dit concept Positieve Gezondheid (PG) heet.

In deze basisscholing van 3 uur leer je over het begrip PG en de communicatie met de patiënt , onder meer tijdens de triage. Je leert werken met handige instrumenten binnen PG, zoals het spinnenweb (op papier of online) en GGD-apps. Deze scholing is een mix van praktijkervaring, oefenen en zelfreflectie. De docent is dr. Paul Ram. Je leert oplossingsgerichte vragen te stellen om het zelfmanagement van de patiënt te versterken.

Leerdoelen

  • De definitie van Positieve gezondheid en de andere manier van werken
  • Communicatie met de patiënt tijdens triage, onderzoek en behandeling en aan de balie
  • Technieken om zelfmanagement te versterken
  • Oplossingsgerichte vragen stellen
  • Met collega’s samenwerken vanuit een positieve invalshoek en met respect voor elkaar

Incompany

De NVDA biedt deze scholing aan op aanvraag aan groepen doktersassistenten en eventueel andere teamleden (incompany). Vraag een offerte aan voor deze basisscholing of de scholing Triage vanuit Positieve gezondheid bij Sietsche van Gunst: scholing@nvda.nl.

Tip

Als je gaat werken volgens de inzichten van PG, is het noodzakelijk dat je vaardig bent in veilige triage en probleem- of klachtgerichte communicatie, en persoonsgerichte communicatie met aandacht voor beleving, hulpvraag of context. In aanvulling op of in plaats van deze basiscursus Positieve gezondheid kun je de scholing Triage vanuit Positieve gezondheid volgen. Daarin is meer aandacht voor triagetechnieken.

 Beschikbare scholingsdata: Positieve Gezondheid (basiscursus)DatumScholingRest. plaatsenLocatiePlaats

November

09-11-2022
09-11-2022 | 13:30 - 16:30
Positieve Gezondheid (basiscursus) (1 x) 10 NVDA kantoor Baarn Baarn Meld je aanContact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00

Neem contact met ons op

Privacy

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg