Voorzittersblog: Stop met bescheiden zijn! - NVDA

Voorzittersblog: Stop met bescheiden zijn!

NVDA-voorzitter Linde Gonggrijp heeft een blog geschreven. Deze keer: Stop met bescheiden zijn!

Jullie hebben er vast iets van meegekregen: het Integraal Zorgakkoord. Een serie afspraken van het ministerie van VWS met allerlei partijen. Over hoe we als land verder willen met de zorg in tijden van vergrijzing, personeelstekorten en stijgende zorgkosten.

Dat IZA heeft op zich goeie ambities. De zorg moet toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit blijven. Juist als doktersassistent weet je precies wat dat betekent. Jij brengt in kaart welke patiënt als eerste gezien moet worden en wie later een consult krijgt. Je laat het proces soepel verlopen, bij de huisarts, in het ziekenhuis en bij andere zorgorganisaties.

Jammer genoeg was de NVDA niet betrokken bij de totstandkoming van het IZA. Wij hadden samen met jullie dat plan vast nog doeltreffender kunnen maken. Als doktersassistent ben je namelijk niet alleen poortwachter. Voor de organisatie van de zorg ben je onmisbaar. Je hebt steeds meer verantwoordelijkheid in het voorkomen van zorg, en in de samenwerking in de regio en tussen de verschillende sectoren.

Als doktersassistenten moeten we dus meer medezeggenschap krijgen. En als we dat niet krijgen, moeten we het gewoon afdwingen. Niet om moeilijk te doen, maar omdat medezeggenschap leidt tot meer betrokkenheid, verantwoordelijkheid en werkplezier, omdat je inbreng en professionaliteit worden gehoord en gewaardeerd.

Hoe we dat gaan aanpakken? Deels is het een state of mind. Bescheidenheid is een mooie eigenschap, maar niet altijd handig als je iets wilt bereiken. Zet je bescheidenheid dus even opzij en spreek je uit. Als professional weet je wat je waard bent.

Maar ik kan wel van alles vinden, het gaat er natuurlijk om hoe jullie dit zien. Help je mee om het mooie beroep op de kaart te zetten? Aarzel niet en stuur een berichtje. Alle ideeën zijn welkom!

Linde Gonggrijp,
Voorzitter NVDA.

[su_button url=”mailto:linde.gonggrijp@nvda.nl?subject=Reactie op blog” target=”self” style=”default” background=”#e60041″ color=”#FFFFFF” size=”8″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”Reageren?” id=”” class=””]Reageren? linde.gonggrijp@nvda.nl[/su_button]

 

Zie ook

[su_posts template=”templates/list-loop.php” posts_per_page=”-1″ post_type=”nieuws” taxonomy=”nieuws-tag” tax_term=”12434″ order=”asc”]