Voorzittersblog: Goed werkgeverschap - NVDA

Voorzittersblog: Goed werkgeverschap

NVDA-voorzitter Linde Gonggrijp heeft een blog geschreven. Deze keer: Goed werkgeverschap. 

Onlangs kregen we een mailtje dat me hogelijk verbaasde. De manager van een huisartsenpraktijk liet ons weten dat ze het NVDA-lidmaatschap van haar doktersassistenten wilde opzeggen. Vanwege de kosten. Ze had een rekensom gemaakt en gaf aan dat de kosten van het lidmaatschap hoger waren dan de korting op de scholing die je er mee kreeg.

Ik wist echt niet wat ik hoorde. Het lidmaatschap van de NVDA is voor doktersassistenten van belang. Het stelt jullie in staat om deel uit te maken van een gemeenschap van professionals, waar je toegang hebt tot waardevolle kennis, ondersteuning en netwerkmogelijkheden. Maar even los daarvan: de betaling van het lidmaatschap door de werkgever staat gewoon in de cao. Het is geen gunst, het is een recht! Het is eenvoudigweg een arbeidsvoorwaarde. Het komt in feite in plaats van een deel van je salaris. Onzin dus, om het lidmaatschap vanwege de kosten op te willen zeggen. En al helemaal merkwaardig dat een manager dat voor de doktersassistent beslist.

Dergelijke vreemde verhalen hoor ik wel vaker. Eveneens volgens de cao hebben jullie recht op een aantal uren scholing per jaar. Ook weer om bij te blijven en je werk beter te kunnen doen, en ook weer een in de cao afgesproken arbeidsvoorwaarde. Maar met enige regelmaat hoor ik dat de werkgever daar niet aan wil meewerken, en dat de betreffende doktersassistent dat nog accepteert ook.

Dit kan allemaal echt niet door de beugel. Het gaat hier om goed werkgeverschap, en dat betekent niet alleen het naleven van de afspraken in de cao over het salaris, maar ook over andere zaken die in de cao staan. We sluiten een cao af om een eerlijk salaris te waarborgen, maar ook om jullie professionele ontwikkeling te verbeteren.

Ik begrijp dat werkgevers te maken hebben met kosten en financiële uitdagingen. Maar dat hebben velen van jullie ook, en dat is dus geen reden om de cao te negeren. Bovendien loop je als werkgever in een periode van personeelstekorten het risico je mensen kwijt te raken, en dan ben je nog verder van huis.

Laat je dit niet gebeuren dus, is mijn advies. Om een beetje ouderwetse uitdrukking te gebruiken; kom voor jezelf op! En zeg tegen je werkgever: afspraak is afspraak.

Ik ben benieuwd: wat vind jij ervan? Aarzel niet en stuur me een berichtje. Ik hoor het graag!

Linde Gonggrijp,
Voorzitter NVDA

Reageren? Stuur een mail naar:  linde.gonggrijp@nvda.nl

 

Zie ook

[su_posts template=”templates/list-loop.php” posts_per_page=”-1″ post_type=”nieuws” taxonomy=”nieuws-tag” tax_term=”12434″ order=”asc”]