Voorzittersblog: De zorgstaking. Wat vind jij ervan? - NVDA

Voorzittersblog: De zorgstaking. Wat vind jij ervan?

NVDA-voorzitter Linde Gonggrijp heeft een blog geschreven. Deze keer: De zorgstaking. Wat vind jij ervan?

Tijdens de landelijke zorgstaking op maar liefst 64 ziekenhuislocaties werken de medewerkers die dag alsof het zondag is. Dit betekent dat alleen de spoedeisende zorg doorgaat.

Het gaat bij deze staking om geld, maar zeker ook – zoals steeds vaker – om werkdruk. Wat het geld betreft eisen de vakbonden een loonsverhoging van 10 procent voor het komende jaar. Plus onder meer aanpassingen van de reiskostenvergoeding en de onregelmatigheidstoeslag.

Minstens zo belangrijk is de eis van de bonden dat zorgverleners de doorslag geven bij de vaststelling van het dienstrooster. ‘We willen de uittocht van personeel uit de sector tegengaan,’ zei een CNV-bestuurder hierover. ‘Een van de belangrijkste manieren om dat tegen te gaan, is te zorgen dat mensen zeggenschap krijgen over hun werktijden en roosters. Zodat ze naast hun werk voldoende rust krijgen.’

We weten het allemaal: het ziekteverzuim in de zorg stijgt naar recordhoogte en dat heeft vooral met die werkdruk te maken. Niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook in de eerste lijn, waar de meesten van jullie werken.

Met verbazing heb ik ruim een maand geleden gekeken naar een aflevering van het tv-programma Zembla over het ‘huisartseninfarct’. De uitzending ging, ook hier weer, over de werkdruk. Geïnterviewde huisartsen uitten hun zorgen over extra taken, die ten koste gaat van de tijd voor de patiënt. De uitzending sloot af met de stelling dat het in de toekomst niet zeker is dat iedereen een eigen huisarts heeft. Dat betekent nogal wat. Ook voor jullie werk.

Als doktersassistent ben je actief in een dynamische sector waar veel aan de hand is. Hoe kijk jij aan tegen de stakingen in ziekenhuizen? Heb je mee gedaan? En herken je het beeld uit de Zembla-uitzending dat het nog maar de vraag is of straks iedereen zijn eigen huisarts (en dus ook een vertrouwde doktersassistent) heeft?

Ik ben benieuwd: wat vind jij ervan? Aarzel niet en stuur me een berichtje. Ik hoor het graag!

Linde Gonggrijp,
Voorzitter NVDA.

[su_button url=”mailto:linde.gonggrijp@nvda.nl?subject=Reactie op blog” target=”self” style=”default” background=”#e60041″ color=”#FFFFFF” size=”8″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”Reageren?” id=”” class=””]Reageren? linde.gonggrijp@nvda.nl[/su_button]

 

Zie ook

[su_posts template=”templates/list-loop.php” posts_per_page=”-1″ post_type=”nieuws” taxonomy=”nieuws-tag” tax_term=”12434″ order=”asc”]