Voorzittersblog: Contributie, je werkgever betaalt mee! - NVDA

Voorzittersblog: Contributie, je werkgever betaalt mee!

NVDA-voorzitter Linde Gonggrijp heeft een blog geschreven. Deze keer: Contributie, je werkgever betaalt mee! 

Het is een onderwerp dat, een beetje tot mijn verrassing, leidde tot kritische vragen tijdens de laatste ledenvergadering. De contributie voor het lidmaatschap van de NVDA is dit begin dit jaar met € 2,50 verhoogd. Dit is na twee jaar, vanwege corona, en op advies van de Ledenraad.

‘Was dat nou wel nodig?’, was een vraag uit de zaal. ‘Het leven is al zo duur tegenwoordig!’.

Een reële vraag wat mij betreft. Het leven is inderdaad veel duurder geworden het afgelopen jaar, en dat is voor sommigen van ons best lastig.

Diezelfde kostenstijgingen gelden ook voor de NVDA. Contributie verhogen wil je als vereniging niet graag. Maar de kosten die we maken om voor jullie als leden op te komen, stijgen ook. Ook wij moeten meer betalen aan huur, personeel, productie van het vakblad, communicatie, cao-overleg en noem maar op.

Daarnaast speelt hier nog iets anders; en dat heeft te maken met voor jezelf opkomen. Je werkgever betaalt als het goed is namelijk een flink deel van jouw contributie. Dat is geen gunst, maar onderdeel van jouw arbeidsvoorwaardenpakket en dat is door ons uitonderhandeld.

‘Ach, maar mijn werkgever doet al zoveel,’ hoor ik dan, ook weer tijdens de ALV. ‘Ik wil hem of haar niet ook nog hierom vragen.’ Dat vind ik echt flauwekul! De bijdrage aan de contributie is een afgesproken maatregel en de wereld zou er raar gaan uitzien als we ons niet meer aan afspraken houden. Dat doe je zelf toch ook?

Eigenlijk vind ik dat de werkgeversbijdrage aan de contributie niet door jullie moet worden aangekaart, maar door de werkgever zelf. Als dat niet gebeurt, dan blijft -ie eigenlijk in gebreke. Goed, het kan natuurlijk gebeuren. Maar kom dan op voor jezelf en wijs erop dat het om je recht gaat. Je zult zien, na afloop heb je een goed gevoel. En het scheelt natuurlijk ook in je portemonnee!

Wil je weten wat het nog meer staat in de cao huisartsenzorg? Download de app!

Ik ben benieuwd: wat vind jij ervan? Aarzel niet en stuur me een berichtje. Ik hoor het graag!

Linde Gonggrijp,
Voorzitter NVDA.

Reageren? Stuur een mail naar:  linde.gonggrijp@nvda.nl

Zie ook