Stakingen in ziekenhuizen - NVDA

Stakingen in ziekenhuizen

Half maart gaan de ziekenhuizen over op stakingen. Dit gebeurt nadat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vandaag heeft aangekondigd niet in te gaan op de eisen van NU’91 en de andere bonden. 

NU’91 onderhandelt namens de NVDA voor de doktersassistenten in ziekenhuizen.

Deadline verstreken

De NVZ had tot 21 februari 12.00 uur de tijd om te reageren. NU’91 en de andere bonden hadden onder meer een loonsverhoging van 10% in 12 maanden en een betere reiskostenvergoeding geëist. Voor het verstrijken van de deadline heeft de NVZ al laten weten hierin niet mee te zullen gaan.

De actiebereidheid is volgens NU’91 groot onder ziekenhuispersoneel. Al meer dan vijftig ziekenhuizen hebben aangegeven mee te willen doen met het draaien van een zondagsdienst. Dit wordt gezien als het ultieme stakingsmiddel.

Zondagsdienst

Half maart sluiten ziekenhuizen in het hele land hun deuren voor niet-spoedeisende zorg. Al meer dan vijftig ziekenhuizen hebben aangegeven mee te doen aan deze zondagsdienst, het ultieme stakingsmiddel in ziekenhuizen. Het is vrij uniek dat vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU’91 en werknemersorganisatie FBZ direct overgaan tot een landelijke ziekenhuisstaking.

De staking is een reactie op het uitblijven van een fatsoenlijke cao voor de ruim 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. De werkgeverskoepel had tot vandaag 12.00 uur de
tijd om in te gaan op de eisen van de vakbonden en daarmee deze staking te voorkomen. Vanochtend vroeg liet de NVZ weten niet in te gaan op de eisen van de vakbonden, genoemd in het ultimatum.

Zie ook