Doktersassistent begint opleiding voor aanwas nieuwe collega's - NVDA

Doktersassistent begint opleiding voor aanwas nieuwe collega’s

In een uitzending van Noord Vandaag op TV Noord vertelt Cindy Menke dat ze zelf een verkorte opleiding tot doktersassistent startte: ‘Het is zulk leuk werk, en dus wilde ik zorgen voor meer bekwame collega’s’.

De gevolgen van het tekort aan doktersassistenten zijn volgens Cindy duidelijk: ‘De telefoon moet namelijk bemand worden en de spreekuren moeten kunnen doorgaan. Dus zette ze haar schouders eronder en om ervoor te gaan: ‘We moeten nu aan de bak, want de pijn is nu’.

Opleiding

Het lukte Cindy om deze verkorte opleiding gekwalificeerd te krijgen. Volgens haar is er met deze opleiding binnen een half jaar een bekwame medewerker die vaardig is om te kunnen ondersteunen op de plekken waar de hoogste nood is in de praktijk. Met de opleiding krijgen de studenten een mbo-verklaring voor triage en medisch technisch handelen tijdens een spreekuur.

Zonder stageplekken geen nieuwe assistenten

De eerste groep van vijftien studenten is inmiddels bijna klaar. Maar het blijkt lastig om genoeg stageplaatsen te vinden. Cindy hoort vaak dat praktijken geen tijd hebben om ook nog studenten op te leiden. ‘Maar’, legt ze uit, ‘omdat het gaat om volwassenonderwijs hebben we het over een gemotiveerde groep die weet wat werken is. Ze hebben al een carrière achter de rug en een gezin thuis. Kortom, een flinke dosis levenservaring. Deze groep is niet bang om een telefoontje aan te nemen, en als er wat paniek in de tent is weten ze hoe ze daar mee om moeten gaan.’

Zie ook