Herintreden of zij-instromen

Wat leuk dat je eventueel je oude beroep van doktersassistent weer wil oppakken! Of dat je na (vele jaren) iets anders de weg naar het beroep doktersassistent wil inslaan!

Op deze pagina staat wat je moet doen als herintreder of zij-instromer.

Diploma noodzakelijk?

In Nederland bestaat de vreemde situatie dat er niet beslist een diploma van een erkende opleiding nodig is om als doktersassistent te mogen werken. Het beroep kent geen titelbescherming, helaas! Ook de NVDA vindt dat een ongewenste situatie en dat proberen we te veranderen. Wel is het zo dat de werkgever volgens de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (kkgz) ervoor verantwoordelijk is om kwalitatief goede medewerkers aan te nemen. Het hangt van de werkgever af of hij/zij een ongediplomeerde doktersassistent wil aannemen.

Je moet volgens de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) bevoegd en bekwaam zijn om als doktersassistent te mogen werken. Je werkgever beoordeelt of je bevoegd en bekwaam bent. Als je een erkend diploma doktersassistent heeft, weet een mogelijke werkgever beter wat hij/zij van je kan vragen.

Herintreder of zij-instromer?

Herintreden

Herintreden

In het verleden je diploma doktersassistent behaald? Een tijd niet als doktersassistent gewerkt? En wil je nu dit beroep weer oppakken? Op grond van je oude diploma kun je als doktersassistent aan de slag. Je kunt natuurlijk ook eerst nog een opfrisscholing volgen.

Opleidingen voor herintreders

Wil je geen opleiding voor herintreders volgen en wil je in de huisartsenzorg werken? Overweeg dan om een scholing triage te volgen. In de afgelopen tien jaar is de triagetaak van doktersassistent behoorlijk uitgebreid. Het instrument dat je daarbij gebruikt, is de NHG-TriageWijzer.

Triage

Als je een triagecursus gaat volgen is het hebben van voldoende medische ondergrond noodzakelijk. Misschien kun je het boek Inleiding medische kennis van Wentink, uitgegeven door BSL, aanschaffen. Ook een handig boek is Medische achtergronden bij triage van Van Gunst, ook uitgegeven door BSL.

Zij-instromen

Zij-instromen

De opleiding tot doktersassistent is een mbo-4-opleiding. Er zijn drie opleidingsmogelijkheden:

  • Beroepsopleidende leerweg (BOL). In deze variant studeert de student het grootste deel van de tijd met daarnaast een stage in de praktijk.
  • Beroepsbegeleidende leerweg (BBL). In deze opleidingsvariant heeft de student een baan met daarnaast een studie.
  • Derde Leerweg. In deze mbo-opleiding is er geen urennorm, zodat er een verkorte opleiding mogelijk is. Vaak aangeboden door particuliere opleidingen die vaak grotendeels schriftelijk zijn of via e-learning plaatsvinden.

Op de website youchooz.nl vindt u informatie over de opleidingen tot doktersassistent.

Als je als zij-instromer, herintreder of werkzoekenden op zoek bent naar een flexibele opleiding die aansluit bij je huidige baan, gezin of mogelijkheden, kan de derde leerweg een goede uitkomst zijn. Dit onderwijsaanbod is flexibel.

Vragen?

Neem dan contact op met Sietsche van Gunst, scholing@nvda.nl

Zie ook

 

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00
secretariaat@nvda.nl

#doktersassistent

Neem contact met ons op

Privacyverklaring NVDA

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg