Herintreden of zij-instromen

Wat leuk dat u eventueel uw oude beroep van doktersassistent weer wilt oppakken! Of dat u na (vele jaren) iets anders de weg naar het beroep doktersassistent wilt inslaan!

Op deze pagina staat wat u moet doen als herintreder of zij-instromer.

Diploma noodzakelijk?

In Nederland bestaat de vreemde situatie dat er niet beslist een diploma van een erkende opleiding nodig is om als doktersassistent te mogen werken. Het beroep kent geen titelbescherming. Ook de NVDA vindt dat een ongewenste situatie en dat proberen we te veranderen. Wel is het zo dat de werkgever volgens de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (kkgz) ervoor verantwoordelijk is om kwalitatief goede medewerkers aan te nemen. Het hangt van de werkgever af of hij/zij een ongediplomeerde doktersassistent wil aannemen.

U moet volgens de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) bevoegd en bekwaam zijn om als doktersassistent te mogen werken. Uw werkgever beoordeelt of u bevoegd en bekwaam bent. Als u een diploma doktersassistent heeft, weet een mogelijke werkgever beter wat hij/zij van u kan vragen.

Herintreder of zij-instromer?

Herintreden

Herintreden

In het verleden uw diploma doktersassistent behaald? Een tijd niet als doktersassistent gewerkt? En wilt u nu dit beroep weer oppakken? Op grond van uw oude diploma kunt u als doktersassistent aan de slag. U kunt natuurlijk ook eerst nog een opfrisscholing volgen.

Opleidingen voor herintreders

Wilt u geen opleiding voor herintreders volgen en u wilt in de huisartsenzorg werken? Overweeg dan om een scholing triage te volgen. In de afgelopen tien jaar is de triagetaak van doktersassistent behoorlijk uitgebreid. Het instrument dat u daarbij gebruikt, is de NHG-TriageWijzer.

Triage

Als u een triagecursus gaat volgen is het hebben van voldoende medische ondergrond noodzakelijk. Misschien kunt u het boek Inleiding medische kennis van Wentink, uitgegeven door BSL, aanschaffen. Ook een handig boek is Medische achtergronden bij triage van Van Gunst, ook uitgegeven door BSL.

Zij-instromen

Zij-instromen

De opleiding tot doktersassistent is een mbo-4-opleiding. Er zijn drie opleidingsmogelijkheden:

  • Beroepsopleidende leerweg (BOL). In deze variant studeert de student het grootste deel van de tijd met daarnaast een stage in de praktijk.
  • Beroepsbegeleidende leerweg (BBL). In deze opleidingsvariant heeft de student een baan met daarnaast een studie.
  • Derde Leerweg. In deze mbo-opleiding is er geen urennorm, zodat er een verkorte opleiding mogelijk is. Vaak aangeboden door particuliere opleidingen die vaak grotendeels schriftelijk zijn of via e-learning plaatsvinden.

Op de website youchooz.nl vindt u informatie over de opleidingen tot doktersassistent.

Heeft u vragen?

Neemt u dan contact op met Sietsche van Gunst, scholing@nvda.nl

Zie ook

 

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00

Neem contact met ons op

Privacy

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg