Slaapklachten bij zorgmedewerkers - NVDA

Slaapklachten bij zorgmedewerkers

Een op de vijf zorgprofessionals heeft klinische slaapklachten, zo blijkt uit de IZZ Monitor Gezond Werken 2021, uitgevoerd onder leden van IZZ in samenwerking met de Universiteit Utrecht.

Daarnaast blijkt uit onderzoek van HalloSlaap onder deelnemers aan hun slaapscan dat 70% langer dan een half jaar slecht slaapt. Dit is een zorgwekkend hoog percentage.

Hoe goed slaap jij? Doe de slaapscan

Slapen. Uit het onderzoek Monitor Gezond werken in de Zorg bleek dat één op de vier zorgmedewerkers last heeft van een onrustige of verstoorde slaap. Heb jij een slaapprobleem om serieus te nemen of valt het bij nader inzien wel mee? Wil je weten hoe jouw slaap er voor staat? Doe de gratis slaapscan.

[su_button url=”https://www.izz.nl/inloggen?original-destination=/hallo-slaap” target=”self” style=”default” background=”#e60041″ color=”#FFFFFF” size=”9″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”Slaapscan voor IZZ-leden” id=”” class=””]Slaapscan voor IZZ-leden[/su_button]

[su_button url=”https://izz.nl/slaapscan-hoe-goed-slaap-jij” target=”self” style=”default” background=”#e60041″ color=”#FFFFFF” size=”9″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”Slaapscan voor niet IZZ-leden” id=”” class=””]Slaapscan voor niet IZZ-leden[/su_button]

Lichamelijk en emotioneel uitgeput

Bijna de helft van de zorgprofessionals met klinische slaapklachten heeft het afgelopen jaar verzuimd (46%) en meer dan 1 op de 10 (11.6%) zorgprofessionals is van plan de zorgsector te verlaten. Zorgprofessionals met klinische slaapklachten zijn vaker lichamelijk en emotioneel uitgeput, minder bevlogen en hebben ze minder werkvermogen.

Minder slaapklachten door zelfroosteren

De onderzoekers zien dat zorgprofessionals die in onregelmatige diensten werken slechter slapen dan zorgprofessionals die niet volgens een dienstrooster werken. Aandacht hiervoor vanuit een organisatie is belangrijk. Ga in gesprek over wat op werkgebied zou leiden tot minder slaapklachten, zoals bijvoorbeeld zelfroosteren. Uit ons onderzoek blijkt dat zorgprofessionals die zelfroosteren minder slaapklachten ervaren dan zij die met een manier van roosteren werken waar ze minder invloed op hebben. Dit heeft te maken met meer autonomie en een betere balans tussen werk en privé.

50 plus-zorgprofessional vaker last van slaapproblemen

Oudere zorgprofessionals (50 plussers) hebben volgens het onderzoek meer last van slaapproblemen. Deze mensen vinden het lastiger om met de hoge druk en onregelmatige diensten om te gaan, want ze herstellen vanaf hun 45e levensjaar langzamer dan jongere mensen.

De slaapproblemen van vrouwen hebben regelmatig te maken met de veranderende hormooncyclus en de overgang. Het is belangrijk om vaardiger te worden in slaapvriendelijk gedrag. Dit betekent: leren ontspannen waardoor slaap een natuurlijk gevolg wordt. Meer inzicht en een gezonde leefstijl met aandacht voor herstel, gezond eetgedrag en sociale contacten, vormt ook een belangrijke basis.

Ga in gesprek met je werkgever

Slechts 15 tot 20% van de zorgprofessionals met slaapproblemen meldt zich voor hulp. Anderen blijven ermee doorlopen en zoeken op internet naar houvast. Zorgprofessionals melden slaapproblemen tevens vaak niet binnen de organisatie waar ze werken. Ga hierover in gesprek met je werkgever. Zo kun je samen kijken naar wat er nodig is om jouw welzijn te verbeteren.

Meer weten over slaap?

Lees meer over de soorten slaapklachten en de oorzaken in het artikel Feiten en Fabels over slaap. Of bekijk de themapagina over slaap van IZZ.

Zie ook