NVDA-ledenpeiling tijdens vragenuurtje Tweede Kamer - NVDA

NVDA-ledenpeiling tijdens vragenuurtje Tweede Kamer

Minister Bruins beantwoordde vanmiddag in de Tweede Kamer mondelinge vragen van Kamerlid Lilianne Ploumen naar aanleiding van de NVDA-ledenpeiling over geweld tegen doktersassistenten.

De minister bevestigde dat het wetsvoorstel van Minister Dekker ook geldt voor doktersassistenten die met geweld te maken hebben. Een veroordeling voor geweld tegen een zorgverlener moet dan altijd een gevangenisstraf opleveren.

De minister heeft ook toegezegd te onderzoeken of aangifte van geweld makkelijker gemaakt kan worden en of anoniem aangifte doen tot de mogelijkheden behoort. Hij neemt daarin het voorstel van mevrouw Ploumen mee voor een meldpunt voor doktersassistenten die met geweld te maken krijgen. Minister Bruins heeft uitdrukkelijk aangegeven de NVDA uitgebreid in dit traject te betrekken en daarnaast ook met werkgevers in gesprek te gaan.

Titelbescherming onder Artikel 34

Kamerlid Ploumen vroeg de Minister nogmaals te overwegen het beroep doktersassistent onder artikel 34 van de Wet BIG te brengen. ‘Als professional horen zij daar in thuis’, aldus Ploumen. De minister gaf aan dit onderwerp mee te nemen in de gesprekken met de NVDA.

We zijn voorzichtig op dit punt en wekken zeker geen verwachtingen. We zijn vooral benieuwd wat de minister op dit punt met ons wil bespreken.

 

Zie ook