Brief met toelichting titelbescherming naar VWS - NVDA

Brief met toelichting titelbescherming naar VWS

still4Deze week stuurde de NVDA een brief naar het ministerie van VWS. Dit was volgens afspraak. In de brief staat een schriftelijke toelichting op een aantal vragen van het ministerie over de noodzaak van titelbescherming van ons beroep. Aan de orde komen: het onderscheidend karakter van het beroep van doktersassistent, het proces van triage en de patiëntveiligheid.

Eind maart dit jaar spraken we met een grote delegatie van het ministerie over titelbescherming voor de doktersassistent. Tijdens het gesprek in Den Haag konden we onze schriftelijke aanvraag mondeling toelichten. Voorzitter Kees Gillis: “Het resultaat is dat voor beide partijen duidelijker is wat de standpunten zijn. De afspraak is dat de NVDA een nadere schriftelijke toelichting opstelt.” De NVDA wil dat er geen doktersassistenten zonder diploma op de werkvloer staan. Het zou een grote stap voorwaarts zijn in de erkenning van ons beroep om in artikel 34 van de wet BIG te worden opgenomen. Onze formele aanvraag wordt gesteund door een aantal partijen.

In Nederland mag iedereen zich doktersassistent noemen. Hiervoor is geen diploma nodig. Een onwenselijke situatie die vraagt om een opleiding en titelbescherming. De huidige zorg vereist een deskundige professional die aantoonbaar haar vak verstaat. De doktersassistent hoort thuis in de Wet BIG.

We houden jullie op de hoogte! Lees meer over titelbescherming