‘Positieve taal kan patiënt minder angstig maken’ - NVDA

‘Positieve taal kan patiënt minder angstig maken’

Als een huisarts zijn of haar woorden positiever formuleert, kan dat ervoor zorgen dat een patiënt minder angstig wordt. Dit is nu wetenschappelijk onderzocht en vastgesteld door Inge Stortenbeker.

Inge promoveerde aan de Radboud Universiteit op een onderzoek naar het taalgebruik en de woordkeuze van huisartsen in de omgang met patiënten met langdurig onverklaarde klachten. In NPO1-radioprogramma De Taalstaat legt ze uit hoe taal een medicijn kan zijn.

Stortenbeker ontdekte dat de woordkeuze van huisartsen tegen juist deze groep patiënten een groot verschil kan maken. “Er wordt huisartsen geadviseerd om positief te communiceren, maar we hebben in mijn onderzoek gekeken: wat is dan positief communiceren?” Stortenbeker geeft een voorbeeld van een lichamelijk onderzoek naar de longen. “De huisarts zegt dan ‘Ik hoor niets geks’. Dat is een negatieve formulering met een ontkenning.” Ze legt uit dat een huisarts beter een inhoudelijk vergelijkbare boodschap kan geven. “Bijvoorbeeld ‘De longen klinken schoon’. Met dit taalgebruik zien we na het consult dat het angstniveau van de patiënt lager is.”

Lees meer