Blended care en stoppen met roken - NVDA

Blended care en stoppen met roken

Blended care is een combinatie van gedragsmatige ondersteuning en een e-health interventie: persoonlijke hulp met slimme apps zoals een stoppen-met-roken-app.

Nog niet zoveel zorgprofessionals zijn ermee bekend, blijkt uit het factsheet ‘Blended stoppen met roken ondersteuning in de huisartsenpraktijk’ van het Trimbos-instituut. Uit onderzoek blijkt dat zeventien procent van de huisartsen en 26 procent van de andere zorgprofessionals een vorm van ‘blended care’-ondersteuning biedt tijdens het proces van stoppen met roken.

Trimbos-instituut heeft daarom een handreiking ontwikkeld voor blended care voor het stoppen bij roken.

Vaker blended care aanbieden

Uit onderzoek van Trimbos-instituut blijkt dat 17 procent van de huisartsen en 26 procent van de andere zorgprofessionals (zoals praktijkondersteuners), een vorm van ‘blended care’-ondersteuning bieden tijdens het proces van stoppen met roken.

Dat gebeurt bijvoorbeeld door te vragen naar de ervaringen van de patiënten met een app. Om meer mensen te helpen bij het stoppen met roken, moeten zorgprofessionals dus vaker blended care aanbieden.

Gebruik blended care apps in scholingen

Linda de Boer is Stoppen met Roken professional en trainer en zij bespreekt de blended care apps in haar coaching en in de scholing ‘Slim naar rookvrije patiënten’: ‘Samen kiezen helpt in de begeleiding en het verhoogt het succes van stoppen met roken.’

Waarom blended care inzetten?

  • E-health dient als extra ondersteuning en informatiebron voor de patiënt
  • Het kan de motivatie van een patiënt om te stoppen vergroten
  • Het past bij deze tijd, waarin we steeds meer gebruik maken van telefoon en computer
  • Als zorgprofessional kan het je tijd besparen in de consulten

Bron: Factsheet ‘Blended stoppen met roken ondersteuning in de huisartsenpraktijk’ (Trimbos-instituut)

Blended care apps

Er zijn verschillende apps, die zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, zoals Quidy, De Stopcoach, Flamy – Stoppen met roken, en Smoke Free. Een app kun je juist ook inzetten náást gedragsmatige begeleiding in de huisartsenpraktijk. Dus niet alleen voor mensen die zelf willen stoppen met roken. Volgens Linda is het voordeel van de inzet van zo’n app, ‘dat motivatie verhogend is en extra ondersteuning informatie en beeldmateriaal geeft, waardoor je voordeel hebt je in gesprekken’.

Scholing NVDA academie

Zie ook