• Home
  • Nieuws tags: griepprik

Nieuws

Webinar ‘De zin en onzin van vaccineren’

De Nederlandse Influenza Stichting (NIS) organiseert samen met met brancheorganisaties in alle sectoren van de zorg en organisaties van zorgprofessionals een gratis webinar over vaccinatie van zorgverleners op woensdag 27 september 2023 van 19.30 – 20.30 uur.

Vaccinaties tijdens de zwangerschap

In oktober begint de nieuwe ronde vaccinaties voor de griep en kinkhoest voor zwangeren (maternale griepvaccinatie). De vaccins tegen griep en kinkhoest kunnen ze op hetzelfde moment halen, dat is veilig en scheelt tijd.

Nieuwe pneumokokkenvaccins voor kinderen en ouderen

Zowel voor kinderen als 60-plussers zijn verschillende pneumokokkenvaccins beschikbaar. De Gezondheidsraad adviseert om voor beide groepen andere vaccins in te zetten dan degene die nu worden gebruikt, omdat die beter beschermen tegen ziekte.

Start uitnodigen griepprik 2022

Naast alle mensen ouder dan 60 jaar en mensen en kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep kunnen ook onder andere gezonde zwangere vrouwen, mensen met morbide obesitas, en mensen met epilepsie dit jaar de griepprik halen.

Webinar Griepvaccinatie voor zorgverleners

Maandag 26 september 2022 van 16.00 – 17.00 uur vindt het webinar ‘Een griepprik, waarom zou ik?’ plaats. In het webinar gaan zorgprofessionals met elkaar in gesprek over de feiten, fabels en overwegingen met betrekking tot de griepprik, ook in combinatie met de COVID-vaccinatie.

Selectie griepprik herzien

Eind 2021 heeft de Gezondheidsraad de indicatiestelling voor de griepvaccinatie herzien. Hierdoor komen enkele extra groepen in aanmerking voor de jaarlijkse griepprik. Ook heeft een expertpanel van NHG en RIVM heeft de gehele selectie voor griepvaccinatie herzien, met als uitgangspunt de juiste mensen uitnodigen met zo min mogelijk handwerk voor de doktersassistent. Belangrijk is dat u de selectie dit jaar opnieuw en op basis van het HIS doet en niet op basis van de lijst van vorig jaar. 

Ook griepprik voor zwangere vrouwen vanaf dit najaar

Op advies van de Gezondheidsraad kunnen ook alle zwangere vrouwen gratis de griepprik krijgen. Dat gebeurt dit jaar nog door de huisarts. Vanaf 2023 krijgen zwangere vrouwen gedurende het griepseizoen een uitnodiging via hun verloskundige of gynaecoloog.

Let op juiste registratie van griep- en pneumokokkenvaccinatie

De griep- en pneumokokkenvaccinatiecampagnes zijn op dit moment in volle gang. Na het vaccinatiespreekuur is het belangrijk dat de vaccinatie op de juiste wijze in het HIS wordt geregistreerd. Registratie gebeurt op dit moment in huisartspraktijken niet altijd volledig.

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00
secretariaat@nvda.nl

#doktersassistent

Neem contact met ons op

Privacyverklaring NVDA

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg