Griepvaccinatie

Handleiding Influenzavaccinatie 2018

Op www.snpg.nl vind je belangrijke informatie over het bestellen en het werken met de naalden. De e-learning ‘Griepvaccinatie in de praktijk’ is onlineJBp20150618-3991, met de korte module  ‘Vaccineren met veiligheidsnaalden’, die specifiek ingaat op het werken met veiligheidsnaalden.

Deze module is toegankelijk zowel voor nieuwe gebruikers van de e-learning als voor personen die reeds een certificaat hebben behaald. Deze module bevat onder andere een animatievideo waarin het gebruik van veiligheidsnaalden wordt geïllustreerd. De video kan tevens gebruikt worden als instructiemateriaal. Voor deze korte module is geen accreditatiepunt te verkrijgen. Ter voorbereiding van het vaccinatiespreekuur melden wij u bij deze ook graag dat op onze website www.snpg.nl de poster beschikbaar is in een formaat dat speciaal geschikt is om op uw wachtkamerscherm te tonen. Je kunt de digitale poster downloaden.

Met ingang van 2016/2017 worden de influenzavaccins zonder naald geleverd. Veiligheidsnaalden moeten apart besteld worden door de huisartsen en instellingsartsen. Dit is het gevolg van een wijziging in het Arbeidsomstandighedenbesluit dat stelt dat gebruik van veiligheidsnaalden verplicht is om prikaccidenten zoveel mogelijk te voorkomen.

Waarom geef je de griepprik?
Kinderen en volwassenen met een medische indicatie voor griepvaccinatie en mensen van 60 jaar en ouder ontvangen ieder najaar een uitnodiging van de huisarts voor de griepprik. Dit valt binnen het Nationaal Programma Grieppreventie. Er zijn voldoende aanwijzingen dat vaccinatie beschermt tegen griep en de complicaties daarvan. Meer informatie over de griepprik.

Op de praktijk
De meeste patiënten krijgen de griepvaccinatie tijdens het vaccinatiespreekuur. Er zijn ook patiënten die je de griepvaccinatie tussendoor of in combinatie met een consult bij de huisarts geeft. Volgens de Wet BIG is het geven van een injectie zoals de griepvaccinatie een voorbehouden handeling. De arts mag onder voorwaarden opdracht geven aan de doktersassistent om de vaccinatie uit te voeren.

Informatie voor je patiënt
Patiënten die meer willen weten over griep en de griepvaccinatie kan je verwijzen naar www.rivm.nl/griepprik of naar www.thuisarts.nl/griep.

E-learning
De e-learning Griepvaccinatie in de praktijk (ontwikkeld door de SNPG, het NHG, de NVDA en het RIVM) helpt en adviseert bij de organisatie en uitvoering van de griepvaccinatie. Deze module is ontwikkeld voor iedereen die de griepcampagne in de praktijk uitvoert. In deze e-laerning vind je alle stappen die nodig zijn voor een succesvolle griepcampagne.

Thuis de griepprik geven
Checklist griepvaccinatie

Contact

NVDA
Othellodreef 91- 95
3561 GT Utrecht
Routebeschrijving

tel. 030 - 2631040
Neem contact met ons op