Waarom vrouwspecifieke zorg jouw extra aandacht verdient - NVDA

Waarom vrouwspecifieke zorg jouw extra aandacht verdient

Vrouwen hebben andere lichamen, andere signalen en soms andere klachten dan mannen. Toch is veel medische kennis nog steeds vooral op mannen gebaseerd. In een aflevering van de NVDA podcast Is er ook een doktersassistent in de zaal? vertellen Janine en Noëlle waarom vrouwspecifieke zorg zo belangrijk is. In dit artikel lees je wat jij als doktersassistent kunt doen om vrouwen beter te helpen.

Veel vrouwen schamen zich voor bepaalde klachten of denken dat het ‘erbij hoort’. Daardoor zoeken ze laat hulp, terwijl snelle behandeling juist veel kan voorkomen. Ook worden ziektes soms niet goed herkend, omdat vrouwen andere symptomen laten zien dan mannen.

Een bekend voorbeeld is de hartaanval. Mannen voelen meestal druk op de borst en uitstralende pijn naar de arm. Vrouwen kunnen vage buikpijn of een onrustig gevoel ervaren. Die signalen passen niet in het standaard plaatje, waardoor de ernst niet altijd meteen duidelijk is.

Verschillen die er echt toe doen

Maar ook vrouwspecifieke klachten manifesteren zich bij elke vrouw anders. Denk aan symptomen van een blaasontsteking of overgangsklachten. Daarnaast zijn er aandoeningen die veel jeuk en pijn aan de vulva geven. Vrouwen denken vaak dat het een simpele schimmelinfectie is. Maar dat is lang niet altijd het geval. Zonder behandeling kan het op de lange termijn ernstige gevolgen hebben.

Jouw rol is groter dan je denkt

Als doktersassistent ben jij een belangrijke schakel in de zorg. Jij bent vaak het eerste aanspreekpunt, en juist bij gevoelige onderwerpen voelen vrouwen zich sneller op hun gemak bij jou.

Dit kun jij doen:

  • luisteren met aandacht: neem vrouwen serieus, ook als ze zelf twijfelen aan hun klachten. Hun onderbuikgevoel klopt vaak.
  • neem de tijd: bespreek of een dubbele afspraak mogelijk is als de klacht meer tijd vraagt.
  • vrouwenspreekuur: sommige assistenten draaien speciale spreekuren voor vrouwen. Denk aan anticonceptie, soa’s, spiraalcontroles of vulvazorg. Hier is vaak aanvullende scholing voor nodig.
  • voorlichting geven: leg in begrijpelijke taal uit wat er met het lichaam gebeurt. Niet iedereen leest ingewikkelde medische informatie online.
  • laagdrempelig contact: gebruik uitstrijkmomenten of andere afspraken om ruimte te geven voor vragen of zorgen.

Omgaan met taboes en twijfels

Het taboe rondom vrouwenklachten leeft nog steeds, vooral bij oudere generaties. Soms spelen cultuur of geloof ook een rol. Jongere vrouwen lijken zich iets makkelijker uit te spreken, maar ook zij herkennen niet altijd wat er aan de hand is.

Let ook op dat vrouwen hun klachten niet bagatelliseren. Ze denken al snel: ‘Ach, dat hoort erbij’. Maar dat is niet altijd zo. Door goed door te vragen en een veilige sfeer te bieden, kun jij helpen om eerder de juiste hulp te vinden.

Tips voor jou en je collega’s:

  • neem elke klacht serieus, hoe klein die ook lijkt;
  • plan zo mogelijk extra tijd in bij complexe klachten;
  • laat je niet blind leiden door protocollen;
  • overleg als je twijfelt;
  • wijs vrouwen op boeken en betrouwbare informatie.

Leer verder, luister mee

Wil je meer verdieping? Beluister dan aflevering drie van onze podcast ‘Is er ook een doktersassistent in de zaal?’ van de NVDA.

Podcast luisteren via de website

Podcast luisteren op Spotify

Twee fijne boekentips uit de aflevering:

  • Wat elke vrouw moet weten – Pauline de Waal & Wilma Smit
  • Menoblues – dezelfde auteurs, over de overgang

Jij maakt het verschil. Door te luisteren, te informeren en aandacht te geven, verbeter jij de zorg voor vrouwen elke dag een beetje meer.

Ook interessant voor jou

Podcast