Vaccinaties tijdens de zwangerschap - NVDA

Vaccinaties tijdens de zwangerschap

In oktober begint de nieuwe ronde vaccinaties voor de griep en kinkhoest voor zwangeren (maternale griepvaccinatie). De vaccins tegen griep en kinkhoest kunnen ze op hetzelfde moment halen, dat is veilig en scheelt tijd.

Zwangeren krijgen van je verloskundige of gynaecoloog informatie, de vaccinatie moeten ze halen bij het consultatiebureau (JGZ). Ze kunnen de griepprik halen als ze tussen 15 oktober 2023 en 1 maart 2024 22 weken of langer zwanger zijn.

De 22 wekenprik kunnen ze het hele jaar halen. De uitleg hierover verloopt via de verloskundige, gynaecoloog of het consultatiebureau.

Vaccineren tegen griep

Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep zoals benauwdheid of ziekenhuisopname. Ook zwangere vrouwen met griep worden vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. De griepprik maakt de kans om griep te krijgen en om ernstig ziek te worden van griep kleiner. Voor de baby en voor zichzelf. Als de baby of de zwangere vrouw na vaccinatie toch griep krijgen, verloopt de infectie meestal mild.

Vaccineren tegen kinkhoest

Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Ze kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Een vrouw kan haar baby beschermen door zichzelf tijdens je zwangerschap te laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week met de 22 wekenprik tegen kinkhoest. Als de zwangere zich laat vaccineren, heeft de baby zelf straks 1 prik minder nodig. De baby krijgt de eerste vaccinatie dan bij 3 maanden in plaats van 2 maanden.

Zie ook