Komt een roker bij de dokter(sassistent) - NVDA

Komt een roker bij de dokter(sassistent)

Stoppen-met-rokencoach, doktersassistent en trainer Linda de Boer heeft meegewerkt aan een artikel over stoppen met roken bij het Zorgpad Stoppen met Roken van het Trimbosinstituut.

Linda pleit voor de waardevolle rol die doktersassistenten kunnen vervullen bij de rookstopzorg, vanwege het laagdrempelige contact.

Ook haalt zij het onderzoek van Nivel (2022) aan waarin werkgevers en leidinggevenden in de huisartsen- en ziekenhuiszorg aangeven dat doktersassistenten een belangrijkere rol in de zorg moeten hebben. Doktersassistenten moeten volgens hen meer tijd kunnen besteden aan behandeling van patiënten en aan preventie van ziektes.


Komt een roker bij de dokter(sassistent)

Doktersassistenten zijn het eerste aanspreekpunt en het gezicht van de huisartsenpraktijk. Met 35.000 actieve doktersassistenten is dit een grote groep zorgprofessionals die extra rookstopzorg kunnen bieden. Toch worden de vaardigheden van deze poortwachters van de huisartsenzorg niet altijd optimaal ingezet. Zeker met betrekking tot de rookstopzorg kunnen doktersassistenten een waardevolle invulling geven in de huidige rookstopzorg. Linda de Boer-Hendriks, doktersassistent, stoppen-met-rokencoach en trainer heeft ervoor gezorgd dat de rol van de doktersassistent in de rookstopzorg in het daglicht werd gezet en dat doktersassistenten zich kunnen laten bijscholen om stoppen-met-rokenzorg te kunnen geven of zelfs geaccrediteerd stoppen-met-rokencoach te worden.

Wat houdt het initiatief precies in?

Linda de Boer heeft initiatief genomen om doktersassistenten bewust te maken over de waardevolle rol die zij kunnen vervullen bij de rookstopzorg. Het contact met de doktersassistent is namelijk laagdrempelig. Daarnaast zijn preventie en gezondheidsbevordering al een onderdeel van het competentieprofiel van de doktersassistent, een rol bij de rookstopzorg past hier goed bij.

Nu kunnen doktersassistenten zich via de NVDA Academie laten bijscholen om het gesprek over roken aan te kunnen gaan en daarbij patiënten informeren en motiveren. Tevens kunnen doktersassistenten zich verder laten scholen tot geaccrediteerd stoppen-met-rokencoach.’

(…)


Lees verder