• Home
  • Stoppen met roken

Stoppen met roken

Patiënten die bij je komen met de hulpvraag ‘ik wil stoppen met roken’ kun je als doktersassistent adviseren en voorlichten. Maar niet alleen patiënten kun je voorlichten. Denk bijvoorbeeld ook aan patiënten met aan roken gerelateerde klachten of aandoeningen, of diabetes. Of ouders met kinderen met astma en/of recidiverende bovenste luchtweginfecties, zwangere vrouwen en hun partners. Mee-rokers, zoals kinderen, ondervinden ook de schadelijke effecten van tabaksrook.

Preventie
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat driekwart van de Nederlandse rokers dagelijks rookt. Het hoogste percentage rokers valt in de leeftijdscategorie tussen de 20 tot 30 jaar. Meer dan 60 procent van de rokers in deze leeftijdsgroep zei dagelijks te roken. Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. Naast de arts, heeft de doktersassistent een belangrijke taak in preventie: advies en voorlichting over een gezonde leefstijl en leefomgeving.

Routekaart Stoppen met Roken voor doktersassistenten 
Ontwerp Linda de Boer, voorzitter NVDA Regio Limburg. Voor meer informatie kun je haar mailen (info@aesculaap-ma.nl))

Verslaving
Stoppen met roken heeft een groot positief effect op de gezondheid. Vrijwel direct! Je kent ongetwijfeld patiënten die graag willen stoppen met roken, maar dat ongelooflijk moeilijk vinden. Ze zijn ten prooi gevallen aan een (soms) hardnekkige verslaving.

Het aandeel van de doktersassistent
Als doktersassistent heb je een niet te verwaarlozen rol in het bespreekbaar maken van een rookverslaving. Je kunt de patiënt uitleggen dat stoppen altijd zin heeft, ook op de heel korte termijn. Praat eerst met je werkgever/huisarts over welke bijdrage jij kunt leveren, al dan niet in relatie met de klachten van de patiënt. Lees het artikel uit De Doktersassistent.

Gezondheidseffecten
Gestopt met roken? Al na 20 minuten dalen de bloeddruk en de hartslag. Na 48 uur is alle nicotine is uit het lichaam. Na 72 uur heeft je patiënt meer energie, na twee tot twaalf weken zien we dat longfunctie en bloedsomloop zijn verbeterd. Op de langere termijn is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd en het risico op andere kankersoorten verminderd. Na 15 jaar zal het risico op hart- en vaatziekten gelijk zijn aan dat van een niet-roker. Meer overtuigende argumenten.

Het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken waarborgt de kwaliteit van stoppen-met-rokenbegeleiding. Meer informatie of de accreditatie aanvragen kan hier.
Nuttige informatie, tips en adviezen voor jou en de patiënt vind je hier.

Contact

NVDA
Othellodreef 91- 95
3561 GT Utrecht
Routebeschrijving

tel. 030 - 2631040
Neem contact met ons op