Online regioscholing Limburg - Pijn op de borst en CONCRETE-studie - NVDA

Online regioscholing Limburg – Pijn op de borst en CONCRETE-studie

Ben jij doktersassistent in Zuid-Limburg of regio’s Deventer, Zwolle, Apeldoorn of Groningen? NVDA-regio Limburg nodigt jou uit voor deze online scholing op 2 juni 2022 (19.00 – 21.15 uur).

De huisartsenpraktijk is vaak de eerste plek waar patiënten met klachten van niet-acute pijn op de borst (POB) zich presenteren. Het is vervolgens aan de huisarts om in te schatten of deze klachten een cardiale oorzaak hebben, bijvoorbeeld door vernauwing van de kransslagaders (slagaderverkalking).

Het is voor de huisarts echter lastig om slagaderverkalking aan te tonen of uit te sluiten, slechts op basis van klachten en risicoprofiel. Aanvullende diagnostiek, zoals een CT-scan, is vaak nodig voor een sluitende diagnose. Omdat de huisarts op dit moment nog niet direct toegang heeft tot deze diagnostiek, wordt de patiënt vaak doorverwezen naar de cardioloog voor aanvullende onderzoeken. Vanwege dit gebrek aan diagnostische middelen in de huisartsenpraktijk worden een hoop patiënten naar de cardioloog verwezen die uiteindelijk – gelukkig – geen slagaderverkalking blijken te hebben.

Eén van de diagnostische middelen die de cardioloog ter beschikking heeft, is de CT-kalkscore test. Deze specifieke CT-scan brengt de mate van slagaderverkalking in kaart. Op die manier kan per patiënt het juiste beleid worden bepaald (bijvoorbeeld medicatie, dotteren, of niets doen als er geen verkalking is).

In de CONCRETE-studie onderzoeken we of directe toegang tot de CT-kalkscore test voor de huisarts, de diagnostiek en behandeling van pijn op de borst verbetert. CONCRETE beoogt zo de samenwerking tussen huisarts en cardioloog te optimaliseren en de kwaliteit van zorg te verbeteren.

De CONCRETE-studie is deels vanuit het Zuyderland opgezet, in nauwe samenwerking met UMC Groningen en de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht.

[su_button url=”https://www.nvda.nl/scholing/pijn-op-de-borst-en-concrete-studie/” target=”self” style=”default” background=”#e60041″ color=”#FFFFFF” size=”8″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”Scholing Pijn op de borst en CONCRETE-studie (online)” id=”” class=””]Meld je aan[/su_button]

Programma

 • 19.00 – 20.00 uur Inhoudelijke nascholing deel 1
 • 20.00 – 20.15 uur Pauze
 • 20.15 – 21.15 uur Inhoudelijke nascholing deel 2 en evaluatie

In deze nascholing

 • Doorlopen we de pathofysiologie van pijn op de borst;
 • Bespreken we de typische presentatie van een patiënt met cardiale pijn op de borst;
 • Bespreken we kort het huidige diagnostische traject voor pijn op de borst in de huisartsenpraktijk, evenals de ‘gebreken’;
 • Gaan we in op mogelijke diagnostiek voor de toekomst: het CONCRETE-project;
 • Willen we doktersassistenten motiveren en enthousiasmeren om zich in te zetten voor wetenschappelijk onderzoek, om zo samen de patiëntenzorg te verbeteren;
 • Bespreken we kort de aspecten van cardiovasculair risicomanagement en het belang ervan.

Dit doen we aan de hand van de volgende leerdoelen:

 1. Pijn op de borst: welke oorzaken zijn er? En hoe onderscheiden we de oorzaken?
 2. Welke klachten zijn typerend voor cardiale pijn op de borst (AP; angina pectoris)
 3. Wat is de pathofysiologie van angina pectoris?
 4. Het diagnostische traject bij pijn op de borst: verleden, heden en toekomst
 5. Wat is de CONCRETE-studie?
 6. Wat houdt cardiovasculair risicomanagement (CVRM) in?

Sprekers

 • Jorn Reijnders, Arts-onderzoeker Cardiologie, Zuyderland Medisch Centrum | Promovendus CONCRETE
 • Moniek Koopman, onderzoeker en promovendus CONCRETE, Universitair Medisch Centrum Groningen

Studiepunten

Deze nascholing kun je zelf als niet geaccrediteerde nascholing opvoeren in je portfolio, in het Kwaliteitsregister Doktersassistent (Kabiz) voor 2 punten. Je ontvangt tevens een Bewijs van Deelname.

Informatie

NVDA Regio Limburg: limburg@nvda.nl of via secretariaat@nvda.nl

Met vriendelijke groet,

Team NVDA Regio Limburg,
Judith, Linda en Marion.

Zie ook