Herkennen jouw patiënten hartfalen? - NVDA

Herkennen jouw patiënten hartfalen?

Als doktersassistent kun je patiënten informeren over een test van de Hartstichting hoe ze erachter kunnen komen wanneer het verstandig is om met hun klachten naar de huisarts te gaan. Om hartfalen eerder te herkennen heeft de Hartstichting met steun van de Philips Foundation de Hartdagboek-app ontwikkeld.

In Nederland weten naar schatting zo’n 255.000 mensen niet dat ze hartfalen hebben. Patiënten herkennen hartfalen vaak pas laat, waardoor ze een bezoek aan de huisarts uitstellen.

Dagboek-app

Met een campagne wijst de Hartstichting mensen op klachten die mogelijk duiden op hartfalen en adviseert wanneer nodig deze met de huisarts te bespreken. Onderdeel van de campagne is de Hartdagboek-app die gratis te downloaden is via Google Play en de Apple App Store.

Gebruikers vullen gedurende twee weken dagelijks een korte, gepersonaliseerde vragenlijst in. Na twee weken krijg je dan een duidelijk overzicht van de duur, frequentie en het verloop van je klachten. Dit maakt het voor de patiënt en de huisarts makkelijker om het gesprek aan te gaan. Bij een vermoeden van hartfalen kan de huisarts vervolgonderzoek inzetten.

Zie ook