Vaccinatie huisartsenpersoneel gaat via GGD verlopen - NVDA

Vaccinatie huisartsenpersoneel gaat via GGD verlopen

Omdat in de meeste provincies de komende weken nog geen vaccins worden geleverd aan huisartsenpraktijken, krijgen medewerkers in die regio’s de mogelijkheid om zich via de GGD te laten vaccineren. Praktijkhouders kunnen de zorgverleners in hun praktijk hiervoor een uitnodigingsbrief sturen, zodat deze medewerkers een vaccinatieafspraak kunnen plannen bij de GGD. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Let op: De uitnodigingsbrieven worden pas verspreid onder medewerkers als het GGD afsprakencentrum een ‘go’ heeft gegeven. Voor die tijd kunnen er voor jullie als medewerkers nog geen afspraken worden ingepland. LHV en InEen zullen de huisartsenpraktijken en huisartsenposten laten weten zodra die ‘go’ er is.

Zorgpersoneel in de huisartsenpraktijken wordt in principe gevaccineerd op het moment dat zij de vaccins binnenkrijgen om de eerste patiënten mee te vaccineren. Huisartsenpraktijken in Zeeland, Limburg, Noord-Brabant hebben die vaccins reeds ontvangen en hun personeel daarmee kunnen vaccineren. Huisartsenpraktijken in Gelderland ontvangen de vaccins volgende week.

Maar voor de andere provincies is de levering nog niet bekend en daarmee is dus ook niet bekend wanneer de medewerkers in die praktijken gevaccineerd zouden kunnen worden. Daarom is er nu een andere mogelijkheid gekozen. VWS, RIVM en de GGD GHOR Nederland zijn ermee akkoord gegaan om deze vaccinaties via de GGD-en te regelen.

Uitnodiging via werkgevers

De regeling heeft betrekking op medewerkers die direct fysieke patiëntenzorg leveren; naast medewerkers die in dienst zijn, vallen hier ook stagiairs, zzp’ers en uitzendkrachten met zorgverlenende taken onder. Zowel in de huisartsenpraktijken als op de huisartsenposten (waar in de avond-, nacht- en weekenduren huisartsenzorg wordt geleverd).

Werkgevers in de huisartsenzorg (praktijkhouders, werkgevers bij loondienstcentra en huisartsenposten) kunnen deze medewerkers een uitnodigingsbrief geven. Daarin staat informatie over de vaccinatie en staat beschreven hoe jullie een afspraak kunnen maken bij de GGD. De uitnodigingsmaterialen voor de vaccinatie van medewerkers gaan naar praktijkhouders. Overleg met je werkgever of zij de uitnodigingsbrief al binnen hebben.