Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks 2021 - NVDA

Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks 2021

Welke kansen kunnen we nog meer creëren en benutten om soa- en hiv-zorg beter in te richten? Wat is het ideale soa-zorgaanbod en wat is ervoor nodig om dit te realiseren? Daar gaan we op 1 december met elkaar online over in gesprek, 11.00-12.30 uur via Zoom.

Voor een structureel versterkte soa-zorg. Nu en in de toekomst.

Hoe en wat

 • Datum: 1 december
 • Tijd: 11.00 – 12.30 uur, online via Zoom
 • Kosten: gratis
 • Schrijf je in

Programma

 1. Opening door Febe Deug, dagvoorzitter
 2. Het ideale aanbod – van vindpercentages naar positieve seksuele gezondheid – Mark Vermeulen
  Is normalisatie van soa’s in plaats van hameren op de risico’s en het verminderen van aantallen infecties de weg vooruit? Kunnen we met positieve seksuele gezondheid als uitgangspunt meer bereiken in de soa-bestrijding? Wat als het risico op hiv-infectie nagenoeg is verdwenen en het vinden van genezing zelfs gloort? Welke nieuwe rollen vraagt dit van zowel professionals als van betrokken communities? Mark geeft zijn visie op een nieuwe koers richting het ideale aanbod waarmee we de last van soa’s verlichten en seksuele gezondheid en welbevinden verhogen.
 3. Sekswerkers en professionals: samenwerking voor betere zorg, soa- en hiv-preventie en vermindering van stigma en discriminatie
  Een gesprek met sekswerkers over samenwerking met professionals. Hoe werk je samen aan minder discriminatie, verbetering van gezondheidszorg en een betere positie?
 4. Vox pop: hoe ga jij om met soa’s?
  Iedereen gaat anders om met (het risico op) soa’s, testen, preventie en behandeling. Wat vindt de mens op de straat van soa’s? En welke rol speelt het in hun seksleven?
 5. Leidt vernieuwing tot minder capaciteitsdruk?
  De coronapandemie vraagt veel van alle professionals in de zorg, maar laat ook zien dat we ons werk anders kunnen doen. In tijden van crisis raken vernieuwingen vaak ook in een stroomversnelling. Welke innovaties staan op stapel en welke maken opgang?
 6. Ruimte voor de professional: hoofd, hart en handen – Hanna Bos
  Elke professional wil elke dag het ideale zorg- en preventie-aanbod bieden. Maar de realiteit – zeker in tijden van crisis – is vaak anders. Hanna Bos neemt het podium: waar lopen professionals tegenaan en hoe kan het beter?
 7. De weg vooruit: het systeem op de schop – Marcel Levi
  De coronapandemie heeft structurele problemen in de hele zorg, maar zeker ook de soa- en hiv-zorg blootgelegd en soms zelfs uitvergroot. Kwetsbare groepen zijn vaak extra geraakt. Het systeem en professionals lopen tegen hun grenzen aan. Nu is het noodzaak om werk te maken van een soa-zorgaanbod dat in de toekomst door goed toegeruste professionals de juiste zorg biedt aan de juiste patiënt. Arts, voormalig ziekenhuisbestuurder, columnist en voorzitter van de NWO Marcel Levi drukt ons met de neus op de feiten. En geeft op de van hem bekende wijze zijn ongezouten visie op hoe we de zorg moeten inrichten. Ook doet hij een belangrijke oproep.
 8. CHMSX Stories
  Chemseks – seks onder invloed van (hard)drugs – wordt populairder. In de seksuele gezondheidszorg is hiervoor gelukkig steeds meer aandacht. Maar er is ook nog veel onbekend. Theatermakers en acteurs Kes Blans en Thomas de Bres presenteren CHMSX STORIES: een caleidoscopisch muziektheater over dit fascinerende, maar soms ook gevaarlijke fenomeen. Deze voorstelling wisselt net zo edgy en grillig van sfeer als een avond chemseks zelf.

Zie ook