5-jarig jubileum NVDA-Expertgroep Seks-Soa - NVDA

5-jarig jubileum NVDA-Expertgroep Seks-Soa

Wij zijn er trots op met jullie te kunnen delen dat de NVDA-Expertgroep Seks-Soa dit jaar 5 jaar bestaat. Een mooi jubileum waar we natuurlijk graag even bij stil staan. Hoe kwam deze NVDA-Expertgroep Seks-Soa tot stand en wat doet deze groep eigenlijk? We nemen jullie graag even mee terug in de tijd. Het begon allemaal in 2009 toen Alie van der Heide in de Academische Huisartsenpraktijk Groningen de kans kreeg om een soa-spreekuur op te zetten.

Op het gebied van soa en seksuele gezondheid was er toen nog niets speciaal voor de doktersassistent, het was dus een kwestie van flink pionieren, zelf het wiel uitvinden en leren door vallen en opstaan. Maar wat was het leuk om zelfstandig en onder supervisie van huisartsen patiënten te kunnen helpen op het gebied van soa en seksuele gezondheid. Een prachtige verdieping van het sowieso al mooie doktersassistenten vak. In de AHG ontwikkelde zij in samenwerking met seks-Hag (= NHG-Expertgroep Soa Hiv en seksualiteit)-huisarts Janny Dekker een soa-protocol en een soa-vragenlijst. Handige tools om als doktersassistent te gebruiken tijdens een soa-consult, net als de NHG-soa-beslisboom en de multidisciplinaire richtlijn soa van Soaaids Nederland. En zo werd het soa-spreekuur steeds professioneler.

Dat bleef in de omgeving niet onopgemerkt. Steeds meer doktersassistenten wilden wel eens een dagdeel meelopen om te kijken hoe je nu zo’n soa-spreekuur opzet in de huisartsenpraktijk en er was onder doktersassistenten duidelijk behoefte aan praktische informatie en tools. Ook de NVDA besteedde in 2014 een artikel in De Doktersassistent aan het soa-spreekuur in de huisartsenpraktijk en vanaf toen stroomden de protocolaanvragen binnen en kwamen er steeds meer soa-spreekuren in de Nederlandse huisartsenpraktijken. Door patiënten worden deze soa-spreekuren ervaren als laagdrempelig, prettig en professioneel.

Sinds 2014 verzorgde Alie diverse soa-scholingen in het land, o.a. op sandwichdagen voor huisartsen en assistenten, NHG- en NVDA-congres en op Terschelling. In diezelfde tijd waren de Amsterdamse Zinzi Mol en de Tilburgse Mayke Loven te zien in de Kruisbestuivingscampagne van Soaaids Nederland over het bespreken van veilig vrijen tijdens een soa-consult. Met de Seks-HAG, de NHG-Expertgroep Soa-Hiv en seksualiteit als voorbeeld in het achterhoofd was contact gauw gelegd en ook Zinzi en Mayke bleken zich in te willen zetten om doktersassistenten in Nederland te helpen bij het opzetten van een soa-spreekuur. Korte tijd later sloten de Nijmeegse Irma Kersten, de Hoogeveense Astrid Koster, de Heerenveense Jitske Lageveen en de Haagse Marieke Post zich bij de groep aan. Allen enthousiaste en gedreven doktersassistenten met een eigen soa en/of seksuele gezondheidsspreekuur die zich landelijk in wilden zetten om de soa-spreekuren en de seksuele gezondheidszorg in Nederland te bevorderen en te borgen. De Expertgroep was gauw gevormd en sinds 1 januari 2016 mochten zij zich officieel NVDA-Expertgroep Seks-Soa noemen!

Onder de paraplu van de NVDA konden de Expertgroepsleden zich verder ontwikkelen van een groepje Seks-Soa-pioniers tot èchte Seks-Soa-professionals. Iedere Seks-Soa-Expert is gekoppeld aan een Seks-HAG-huisarts om de kwaliteit van hun werkzaamheden te borgen. Via de NVDA-Academie konden zij door heel Nederland Sex-Talk scholingen aanbieden en stonden ze met een stand op het NVDA-Congres en jaarlijks rond 1 december op het Wereld Aids-Dagcongres. De expertgroep verzorgt soa-workshops zowel regionaal als op het NVDA- en Wereld Aids Dag-Congres. En inmiddels zijn de Expertgroepsleden vaste docenten van de opleiding “Seksuele Gezondheid in de huisartsenpraktijk” die in samenwerking met Soaaids Nederland via de NVDA-Academie wordt aangeboden.

Nu is het 2021 en bestaat de NVDA-Expertgroep Seks-Soa alweer 5 jaar. 5 jaar waarin de Expertgroep al vele doktersassistenten heeft geïnspireerd tot het opzetten van een Soa- en/of Seksuele Gezondheidsspreekuur.

Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen over de diverse activiteiten in deze eerste 5 jaar, over de Expertgroepsleden, de samenwerkingsverbanden en natuurlijk over de toekomstplannen van de NVDA-Expertgroep Seks-Soa, daarover lees je meer in het digitale jubileum-tijdschrift dat in de loop van 2021 verschijnt. Wordt vervolgd dus…….

Zie ook