Luisterend oor voor zorgverleners in frontlinie - NVDA

Luisterend oor voor zorgverleners in frontlinie

Internationaal vrijwilligersplatform The Listening Call biedt psychologische hulp aan voor zorgverleners die in de frontlinie staan in ziekenhuizen tijdens de coronacrisis.

Ziekenhuizen voorzien vandaag vaak zelf al psychologische ondersteuning voor hun verpleegsters en artsen. The Listening Call wil de psychologische diensten van de ziekenhuizen mee ontlasten. Aan de hand van gratis online of telefonische gesprekken, ook buiten de werkuren en op een gepast tempo, wil The Listening Call met een multicultureel team van professionele coaches, artsen en psychologen een luisterend oor en een veilige ruimte bieden aan alle zorgverleners wereldwijd die het nodig hebben. “Meer dan ooit moeten we zorgverleners ondersteunen om ervoor te zorgen dat de ruggengraat van onze gezondheidszorg overeind blijft”, zegt Arsenia Corcoba Santamaria, oprichtster van The Listening Call.

De coronapandemie vraagt veel van onze zorgverleners die, dag in dag uit, voor alle coronapatiënten klaar staan. Veel van hen zijn aan de slag in de frontlinie in onze ziekenhuizen en staan onder grote druk door de speciale veiligheidsmaatregelen, lange shiften, hoge werkdruk en de niet te onderschatten emotionele impact. Het zijn zij die alle patiënten – nadat de diagnose wordt vastgesteld door een dokter – opvangen, verzorgen en van dichtbij opvolgen.

De bijzondere situatie vraagt veel van zorgverleners, die er de klok rond het hoofd moeten bijhouden. Toch mag de druk niet té groot worden en moet de persoonlijke balans van zorgverleners in acht gehouden worden. Dit om de emotionele ruggengraat van onze gezondheidszorg overeind te houden en om een optimale zorg voor nieuwe coronapatiënten te blijven garanderen.

Een luisterend oor bieden

Daarom werd The Listening Call, een multicultureel en meertalig Professional Support Team (PST) van professionele vrijwilligers zoals coaches, artsen en psychologen op poten gezet. “Met het initiatief willen we zorgverleners de ruimte geven om te ventileren en hen helpen om de emotionele last te verwerken”, vertelt Santamaria. “Aan de hand van een telefoontje of bericht kunnen ze ons bereiken en hun verhaal doen vanop een afstand bij coaches, artsen en psychologen afkomstig uit verschillende delen van de wereld die een luisterend oor bieden.”

Veel ziekenhuizen hebben al een psychologisch platform ter beschikking voor hun verplegers, dokters, administratieve diensten of leiding. “The Listening Call dient vooral als een tweede lijn die vooral luistert en psychologische ondersteuning biedt. Zorgverleners kunnen buiten hun werkuren bij ons terecht, geheel op hun eigen tempo”, benadrukt Santamaria. “Op die manier kunnen we de psychologische diensten van ziekenhuizen ondersteunen en hun workload lichter maken zodat ze weer aan het werk kunnen.”

Een wereldwijd en gratis initiatief

Het vrijwilligersplatform The Listening Call is een wereldwijd initiatief. Het voorziet zijn coaching in acht verschillende talen (Engels, Nederlands, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees en Catalaans) en is actief in zeven landen (Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Canada) om zoveel mogelijk hulpverleners bij te staan.

Zorgverleners die zich in de frontlinie begeven in ziekenhuizen kunnen contact opnemen met The Listening Call via hun Facebookpagina, het ziekenhuis waar zij aan de slag zijn of via arsenia@tombotribe.com. Daarna wordt een gepast moment gezocht voor een gesprek, dat online of via telefoon verloopt en uiteraard volledig gratis is. Er is ook een flyer over het initiatief.

Meer informatie

Zie ook