Gratis Webinar COVID19: 'Huisartsen goed voorbereid op een tweede golf?' - NVDA

Gratis Webinar COVID19: ‘Huisartsen goed voorbereid op een tweede golf?’

Woensdag 30 september om 20.00 uur is er weer een COVID-19-webinar van het NHG, de LHV en MedischeScholing.nl. Het thema is ‘Huisartsen goed voorbereid op een tweede golf?’ Dit webinar is ook voor doktersassistenten en triagisten.

Thema’s die aan de orde komen zijn de behandeling en resultaten van COVID-19 in de tweede lijn, de organisatie van de griepprik en de gelanceerde corona-app inclusief voors en tegens.

Inhoud webinar

De presentatie van het webinar is opnieuw in handen van prof. Patrick Bindels, hoogleraar huisartsgeneeskunde.

Bregtje Lemkes, internist-infectioloog AMC, vertelt over de huidige behandeling van COVID-19 in de tweede lijn en de resultaten daarvan. Bregtje is net terug uit Suriname. Hier helpt een Nederlandse taskforce van infectiologen mee met het bestrijden van de COVID-19 uitbraak die daar woedt. We praten over de verandering van het virus over de tijd (mutaties), de kans op dubbele besmettingen en de effecten van huidige behandeltrials.

Dit najaar wordt een grote opkomst voor de griepvaccinatie verwacht. Hoe organiseer je dit als huisarts rondom alle COVID-maatregelen zodat het logistiek haalbaar blijft? Lisette van de Laar, programmamanager preventie NHG, licht de aanvulling op de NHG handleiding ‘Vaccinatie spreekuur’ toe. Dit doet zij samen met Iddo de Ruiter, senior LHV-beleidsmedewerker LHV en waarnemend huisarts.

Tot slot belt Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid VWS, in om de nieuw gelanceerde corona-app toe te lichten. Vanuit het NHG worden de voors en tegens van de nieuwe corona-app ook overwogen voor de huisarts.

Vragen

Hoe zorgen we dat we de reguliere zorg in stand houden komend najaar? Hoe kunnen we de griepprik goed faciliteren in combinatie met de coronamaatregelen? Wat is de stand van zaken rondom de behandeling en resultaten na verwijzing naar de tweede lijn? En wat is het verschil met een aantal maanden geleden? Is de kans dat patiënten naar de IC moeten nu kleiner dan afgelopen voorjaar en waarom? Welke rol gaat de corona-app spelen voor huisartsen in het bron- en contactonderzoek van COVID-19 in hun patiëntenpopulatie?

Deze en andere vragen zijn in de afgelopen tijd gesteld. Het NHG, de LHV en MedischeScholing.nl pakken gezamenlijk de handschoen weer op om u hierover te informeren.

Praktische informatie

  • Wanneer: woensdag 30 september om 20.00 uur
  • Duur: 1 uur
  • Accreditatie: 1 punt ABAN, KABIZ, NAPA, NVvPO, V&VN VS. Aan het einde van ieder webinar moeten inhoudelijke vragen beantwoord worden. De accreditatievragen sluiten op 31 oktober om 18.00 uur. De accreditatiepunten worden in de maand november verwerkt.
  • Accreditatie buiten ABAN: certificaat van deelname online te downloaden nadat de vragen zijn ingevuld.

Kijk live mee of later terug on demand

Het webinar is onderdeel van een reeks die op initiatief van MedischeScholing.nl, de LHV en het NHG is ontwikkeld. Vanwege de grote behoefte aan actuele informatie over COVID-19 bij huisartsen is, in samenwerking met InEen, Huisarts van de Toekomst en VPH, besloten om de webinarreeks voorlopig voort te blijven zetten.

Alle webinars zijn gratis en geaccrediteerd voor alle artsen, verpleegkundig specialisten, physician assistants, praktijkondersteuners, doktersassistenten en praktijkmanagers. De webinars zijn live te volgen, maar ook terug te kijken waar en wanneer het u uitkomt via corona.MedischeScholing.nl.

Met behulp van uw kwaliteitsregistratienummer registreert u zich op corona.MedischeScholing.nl. Geen registratie maar wel zorgverlener? Stuur een mail voor deelname naar coronawebinar@lhv.nl onder vermelding van uw functie en registratienummer.

Vragensysteem

Om zo goed mogelijk te monitoren wat er speelt in de praktijk tijdens de coronacrisis, wordt er gewerkt met een vragensysteem. Dit is niet alleen voor het webinar, maar ook voor de beleidsmakers noodzakelijk om snel in te kunnen spelen op de vragen vanuit het werkveld.

Werkwijze vragensysteem

  1. Log in op corona.medischescholing.nl
  2. Klik op ‘Aanmelden’ bij het webinar van 30 september
  3. Klik op ‘Stel hier uw vragen’. Kijk na het stellen van uw vragen naar de lijst met vragen die reeds gesteld zijn.
  4. Klik op het ‘duimpje’ omhoog om een vraag van een collega te ‘liken’.
  5. Vragen met de meeste likes van collega’s krijgen de meeste zwaarte en worden meegenomen naar het eerstvolgende webinar.

Zie ook