Tweede Kamerlid Tielen bezoekt NVDA - NVDA

Tweede Kamerlid Tielen bezoekt NVDA

Op 13 december bracht VVD Tweede Kamerlid Judith Tielen een bezoek aan de NVDA. Zij legt regelmatig werkbezoeken af. Zij wilde graag in gesprek met doktersassistenten.

Een aantal doktersassistenten was aanwezig om hun ervaringen met Judith Tielen te delen. Als woordvoerder Arbeid en Inkomen is zij vooral geïnteresseerd in thema’s als werken en hoe daar voldoening én waardering uit te krijgen. Daarbij moet je denken aan werkdruk, maar ook erkenning van het beroep. Wat staat je in de weg bij de combinatie werken en privé was in het gesprek één van de onderwerpen. Uitgebreid werd aandacht besteed aan de vraag hoe we werken aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt.

Judith Tielen heeft uitgebreid de tijd genomen om met ons in gesprek te gaan. Het is een open en zeer informatief gesprek geweest.

Erken het beroep

In het gesprek werd als het gaat om voldoening en waardering, stilgestaan bij de hoge werkdruk in de praktijk, het tekort aan doktersassistenten dat tot minder werkplezier kan leiden en ook een gevaar is voor de patiëntveiligheid. Volle agenda’s en drukte aan de telefoon werd door iedereen herkend. Werkplezier halen doktersassistenten vooral uit contacten met patiënten, medisch technisch handelen en door een goede triage de juiste urgentie vaststellen. “Als je door de juiste triage de goede urgentie weet vast te stellen en daarmee passende zorg kan inzetten geeft dat veel voldoening. Vooral bij urgente gevallen, die de patiënt zelf niet altijd herkent”, aldus een van de aanwezigen. Iedereen is het er over eens dat waardering en erkenning door de werkgever zeker bijdraagt aan het werkplezier.

Gevraagd naar tips hebben we het volgende aan Judith Tielen meegegeven. Werk aan de aantrekkelijkheid van het beroep. Geef de doktersassistent meer verantwoordelijkheden en gevarieerd werk. Zorg voor goede nascholing en doorgroeimogelijkheden. Denk daarbij aan Spreekuur Ondersteuner Huisartsenzorg. Erken het beroep en besteed meer aandacht aan triage. Dat moet een uitgebreid onderdeel van de opleiding zijn, omdat doktersassistenten de poortwachters van de zorg zijn.

Voor Judith Tielen zo gaf zij aan, zijn dit soort bezoeken zeer waardevol, omdat wat er leeft op de werkvloer concreet en tastbaar wordt. “Als Kamerlid lees je veel van papier. Ik wil ervaren hoe de mensen het in de praktijk ervaren. Wat ik bij de NVDA gehoord heb neem ik mee in mijn beleid”

 

Op de foto van links naar rechts: Barbara Jonk, Candy Smit, Jellie Klaver, Janneke van Dijk, Tweede Kamerlid Judith Tielen. Zittend: Renée Amons en Kees Gillis