Voorzittersblog: Trots zijn op je beroep. Hoe doe je dat? - NVDA

Voorzittersblog: Trots zijn op je beroep. Hoe doe je dat?

Een tijdje geleden was ik op werkbezoek in een ziekenhuis. Ik werd rondgeleid en zag overal doktersassistenten aan het werk. Achter de computer, en gelukkig ook vaak samen met een patiënt.

Natuurlijk raakte ik met hen in gesprek. Het mooiste vond ik dat ze zo trots waren op hun beroep. Vol passie vertelde ze over hun taken. Hoe ze per dag veel patiënten zien en hen geruststellen. Hoe ze hierdoor de medisch specialist ontlasten en echt bijdragen aan goede zorg. Dat ze scholing mochten volgen en in hun professionaliteit erkend werden.

Naast de assistenten sprak ik ook met leidinggevenden en artsen. Wat me in die gesprekken opviel, was visie. Visie van leidinggevenden op de talenten van doktersassistenten en het belang van ambitie en investeren in jezelf. Visie van artsen op de expertise van doktersassistenten en hun bijdrage aan goede, veilige en efficiënte zorg.

Zo hoort het, dacht ik. De kwaliteiten van je hele team benutten, en als dat nodig is, zorgen voor scholing. Je mensen de ruimte geven om hun werk goed te doen, hen vertrouwen te schenken en je nek uitsteken om goeie mensen aan je te binden.

Helaas gaat het niet overal zoals in dit ziekenhuis. Ik spreek ook doktersassistenten die onvoldoende worden betrokken bij scholing. Die ervaren dat er niet naar hun inbreng wordt geluisterd en dat ze geen rol lijken te spelen bij de uitdagingen waar de zorg voor staat.

Overal lezen we dat we in onze krappe arbeidsmarkt zorgvuldig moeten omgaan met goede mensen. Dat doe je door in gesprek te gaan met elkaar en te laten weten wat je wilt, door te investeren in talent en door samen te zoeken naar de beste werkwijze. Dan krijg je doktersassistenten die blij zijn met hun werk, die trots zijn op hun vak en die een waardevolle bijdrage leveren aan de zorg in Nederland.

Ik ben benieuwd: hoe zie jij dat? Heb je iets wat je met ons wilt delen? Een vraag, een zorg, een voorbeeld van hoe het goed gaat of juist iets wat helemaal fout loopt? Aarzel niet en stuur me een berichtje. Ik hoor het graag!

Linde Gonggrijp,
Voorzitter NVDA

Reageren? Stuur een mail naar:  linde.gonggrijp@nvda.nl