Scholing Acute pijn op de borst samen met de Hartstichting - NVDA

Scholing Acute pijn op de borst samen met de Hartstichting

De NVDA biedt samen met de Hartstichting voor doktersassistenten de scholing ‘Acute pijn op de borst in de dagpraktijk’ aan. Deze scholing gaat over urgentiebepaling bij pijn op de borst.

Wil je ook een positief verschil maken in tijdsverlies bij handelen bij spoedklachten? Meld je aan voor de scholing ‘Acute pijn op de borst in de dagpraktijk’ (e-learning).

De scholing

Een patiënt belt met pijn op de borst naar de huisartsenpraktijk. Is het het hart en misschien zelfs levensbedreigend? Bel je een ambulance? Of is het spierpijn en adviseer je een paracetamol? De nieuwe scholing Acute pijn op de borst in de dagpraktijk kan jou als doktersassistent helpen de urgentiebepaling bij pijn op de borst te verbeteren.

Vergeleken met de huisartsenpost of meldkamer is er bij de dagpraktijk sprake van meer vertraging in het snel opvolgen van acute signalen.

Enerzijds komt dit doordat de dagpraktijk meer te maken heeft met gevallen waarbij de signalen als minder urgent en minder typisch ervaren worden. Anderzijds werken dagpraktijken minder vaak met een triagesysteem en is hier minder ervaring mee.

Daarnaast zijn er niet in elke praktijk concrete en vaste werkafspraken over hoe te handelen bij spoedklachten, wat ook voor vertraging in het proces kan zorgen.

Mannen en vrouwen

Om het handelen bij spoedklachten aanzienlijk te verbeteren, gaat de nieuwe scholing in op zowel de achtergrond van acute signalen als op de triage ervan. Verschillen tussen mannen en vrouwen komen hierbij aan bod. Je hoort hier veel over in het nieuws maar wat zijn nu werkelijk de verschillen én overeenkomsten? Ook is er aandacht voor het maken of verbeteren van vaste werkafspraken in de dagpraktijk.

E-learning

De scholing is een individueel traject, als e-learning, te volgen in eigen tempo en gaat over:

  • Ziekteleer
  • ABCDE-systematiek
  • NTS triage
  • Ingangsklacht pijn thorax
  • Overdracht
  • Werkafspraken

Zie ook