Voorzittersblog: Waardering - NVDA

Voorzittersblog: Waardering

Op 20 april kwamen we samen voor onze jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV), een moment waarop we terugblikken op het afgelopen jaar en vooruitkijken naar wat komen gaat. Een veelbesproken onderwerp was het gebrek aan waardering voor de essentiële rol van de doktersassistent binnen de Nederlandse gezondheidszorg.

Het is een bekend verhaal: jullie weten dat de zorg soepel verloopt dankzij jullie kennis en professionaliteit. Jullie zijn het eerste aanspreekpunt voor patiënten, staan aan de frontlinie van de zorg en zijn de spil in de dagelijkse gang van zaken binnen huisartsenpraktijken en ziekenhuizen. Maar jullie krijgen niet altijd de waardering die je daarvoor verdient. Het resultaat? Een hoog verloop, iets wat we ons met de huidige krapte op de arbeidsmarkt niet kunnen veroorloven.

Gelukkig er is hoop. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de NVDA uitgenodigd om met een groep doktersassistenten in gesprek te gaan, om uit eerste hand te horen wat jullie werk inhoudt en hoe jullie tegen ontwikkelingen aankijken. Dit is een positieve stap, want eerlijk gezegd verbaast het me nog steeds dat er zo vaak óver doktersassistenten wordt gesproken in plaats van mét hen.

We hopen dat dit gesprek een stap is om de waardering van doktersassistenten naar een hoger niveau te tillen. Voor het bestuur van de NVDA is het een speerpunt, zodat we op de volgende ALV met elkaar kunnen constateren dat we een goede stap voorwaarts hebben gezet.

Linde Gonggrijp
Voorzitter NVDA

Reageren? Mail naar linde.gonggrijp@nvda.nl