Voorzittersblog: Over kwaliteit gesproken - NVDA

Voorzittersblog: Over kwaliteit gesproken

Een van mijn beste vriendinnen heeft zich een paar jaar geleden laten omscholen tot doktersassistent. Ze vindt het een prachtig beroep en is dus erg blij met haar keuze.

Een paar maanden geleden is ze begonnen bij een praktijk in het westen van het land. Toen ik haar vroeg of haar diploma was gecheckt bij haar sollicitatie, antwoordde ze nee. Ik vroeg door om te achterhalen wat haar praktijk deed aan bijscholing en het kwaliteitsregister. Ook dat viel tegen. Ze had niet het gevoel dat dit een echt grote focus was.

Ik hoor dit vaker, ook bij werkbezoeken overal in het land. Het lijkt erop dat kwaliteit voor doktersassistenten te weinig prioriteit heeft. Dat is natuurlijk heel vreemd. Een diploma en regelmatige bijscholing en training zijn essentieel om je werk goed te blijven doen.

In de complexe puzzel van de gezondheidszorg ben jij als doktersassistent onmisbaar. Je beheert patiëntendossiers. Je coördineert afspraken. Met een eigen spreekuur en met medisch-technische handelingen neem je werk van artsen over. Vaak ben je de eerste en laatste persoon die patiënten zien tijdens hun zorgreis.

Waarom wordt je diploma dan nog steeds niet standaard gecontroleerd? Waarom wordt dit niet meegenomen tijdens de praktijkaccreditatie? En waarom krijg je niet elk jaar scholing en training? Het antwoord is simpel: omdat het niet hoeft van de wet. Ik vind dat echt vreemd. We vragen in Nederland veel van zorgprofessionals, en terecht. Maar dan moeten ze wel ondersteuning krijgen van onder andere de werkgever.

In een tijd waarin de gezondheidszorg steeds ingewikkelder wordt, is het belangrijk dat doktersassistenten goed zijn opgeleid. Inschrijving in het kwaliteitsregister en het stimuleren van scholing staan daarom in de cao Huisartsenzorg die we als NVDA hebben afgesloten. Uit mijn voorbeeld blijkt dit in de praktijk nog niet altijd helemaal te werken. Als NVDA staan we voor de kwaliteit van de beroepsgroep, en de komende tijd gaan we zoeken naar manieren om de kwaliteit van de doktersassistent standaard een plek te geven.

Wil je meedenken of heb je suggesties? Laat het weten!

Reageren? Stuur een mail naar:  linde.gonggrijp@nvda.nl

Linde Gonggrijp