Voorzittersblog: Onze stip! - NVDA

Voorzittersblog: Onze stip!

Toen de plannen van het nieuwe kabinet bekend werden, was ik blij te lezen dat ‘gezondheidszorg heel belangrijk is’, en dat ‘de mensen die in de zorg werken respect verdienen’. Hier staan we als NVDA natuurlijk achter. En we zijn het ook eens met de uitspraak dat de eerstelijns zorg beter kan, en dat samenwerking in de regio daarvoor cruciaal is.

Verder is goed om te zien dat de partijen het personeelstekort willen aanpakken. Hoe? Door ‘meer autonomie, loopbaanperspectief en goede arbeidsvoorwaarden’ te bieden. En andere voornemens, zoals meer preventie en een goed werkend elektronisch patiëntendossier, hebben ook onze steun.

Mooie plannen genoeg dus, daar ligt het niet aan. Maar bij goede plannen hoort ook het geld om ze uit te voeren, en het is maar de vraag of dat er komt. Als ik het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet goed lees, komt er juist minder geld voor preventie en het verminderen van het personeelstekort. Dan schiet het natuurlijk niet op.

Doktersassistenten zijn onmisbaar in de zorg, dat weten jullie, en dat weet ik. Maar dat moet aan anderen helaas soms nog duidelijk worden gemaakt. Jullie zijn het eerste aanspreekpunt en spelen een sleutelrol in het bieden van goede zorg en het waarborgen van patiëntveiligheid. Jullie veelzijdigheid en brede scala aan vaardigheden maken jullie onmisbaar.

Als vertegenwoordiger van jullie belangen gaan we het nieuwe kabinet daarom kritisch volgen. Onze stip aan de horizon is een toekomst waarin jullie optimaal je beroep kunnen uitoefenen, met alle erkenning en waardering die daarbij horen en die jullie verdienen. We blijven ervoor zorgen dat er mét doktersassistenten wordt gesproken in plaats van óver jullie. Want dat draagt bij aan ‘meer autonomie, loopbaanperspectief en goede arbeidsvoorwaarden’.

Wat denk jij van de plannen van het nieuwe kabinet? Laat het me weten!

Linde