Onderhandelingsresultaat voor de cao umc een feit - NVDA

Onderhandelingsresultaat voor de cao umc een feit

Er is een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao van de universitaire medische centra (umc). De belangrijkste punten op een rij:

Salaris

De salarisverhoging wordt gefaseerd doorgevoerd. Op 1 mei krijgen zorgprofessionals een loonsverhoging van 4%. Op 1 juli 2025 wordt het salaris nogmaals met 3% verhoogd.

Omkleedtijd

Daarnaast was de vergoeding voor omkleedtijd een belangrijke eis voor NU’91. In de nieuwe cao wordt die tijd vergoed met 80 euro bruto per maand op basis van volledige arbeidsduur.

Reiskostenvergoeding

Vanaf 1 oktober 2024 wordt er een reiskostenvergoeding ingevoerd. Deze is 18 cent per kilometer, met een maximum van 40 kilometer per enkele reis.

Invoering veiligheidsprotocol

Daarnaast was veiligheid een belangrijk onderwerp van gesprek voor NU’91 en de NVDA. Iedere zorgprofessional moet zijn of haar altijd veilig kunnen doen. Daarom is afgesproken dat per direct een veiligheidsprotocol wordt ingevoerd.

Generatieregeling

Binnen uiterlijk drie maanden komt er een generatieregeling in de vorm van 80-90-100. Zorgprofessionals die 8 jaar of meer in dienst zijn, komen hiervoor in aanmerking. Je dient wel minstens 21,6 uur per week over te houden als je gebruik maakt van deze regeling (60% van een fulltime dienstverband).

Verlof

Dit jaar krijgt iedereen (naar rato) 4 uur extra verlof. Volgend jaar komt daar nog eens 4 uur bij, waardoor je aan het einde van volgend jaar 8 uur extra verlof hebt. Verder wordt aanvullend geboorteverlof aangevuld tot 100% (maar wel met maximaal SV-loon).

Daarnaast is er gesproken over balansverlof. Je kunt hierbij maximaal 100 x de arbeidsduur per week sparen om in alle fasen van je loopbaan tijdelijk minder of niet te werken met als doel een betere werk-privé balans.

Bereikbaarheids- en consignatiedienst

De vergoeding voor een bereikbaarheids- en consignatiedienst wordt doordeweeks vijf euro per uur en in het weekend tien euro per uur. De aanwezigheidsdiensten worden zo veel als mogelijk ingeroosterd en anders 25% hoger beloond dan de bereikbaarheidsdienst.

Looptijd

De looptijd van de cao bedraagt 2 jaar. Deze gaat in op 1 januari 2024 en loopt tot 31 december 2025.

Ledenraadpleging

Het onderhandelingsresultaat wordt de komende weken aan de leden van NU’91 voorgelegd.

Onderhandelingen via Nu’91 en NVDA

NU’91 vertegenwoordigt de NVDA in de onderhandelingen, omdat de NVDA bij NU’91 is aangesloten. Op die manier hebben doktersassistenten een stem tijdens de onderhandelingen.