Doktersassistent Helma Jonker werkt mee aan Thuisarts.nl - NVDA

Doktersassistent Helma Jonker werkt mee aan Thuisarts.nl

Helma werkt sinds 2011 als doktersassistent, nu in huisartsenpraktijk Bangert & Oosterpolder in Zwaag. Zij zit in een projectgroep om Thuisarts.nl te verbeteren. Daarmee zet zij niet alleen het vak van doktersassistent goed op de kaart, het komt ook haar eigen ontwikkeling ten goede. “Ik wil altijd blijven leren.”

Zorgprofessionals verwijzen patiënten regelmatig naar Thuisarts.nl: een onafhankelijke publiekswebsite met toegankelijke informatie over gezondheid en ziekte. Wat misschien niet iedereen weet, is dat de inhoud van huisartsen en medisch specialisten komt.

Om ook de praktijkervaring erbij te betrekken, heeft Thuisarts.nl voor het onderwerp ‘kleine kwalen’ de hulp ingeroepen van twee doktersassistenten. Helma: “Ik zag een oproep van de NVDA en heb gelijk gereageerd. Ik was benieuwd hoe Thuisarts.nl achter de schermen werkte. Ons projectteam bestaat uit o.a. 6 huisartsen, een epidemioloog, iemand van Patiëntenfederatie Nederland en nog een andere doktersassistent. We overleggen online.”

Bij kleine kwalen moet je denken aan insectenbeten, holteklachten, een verstopt oor of een gestoten teen. Helma: “Vanuit onze praktijkervaring denken we mee. Bijvoorbeeld door te vertellen welke vragen je van patiënten kunt verwachten. Maar ook door te bedenken hoe we de huisarts kunnen ontlasten. Dat zit hem vaak in kleine dingen, zoals woordkeuze. Zo vind ik ‘neem contact op met de praktijk’ beter dan ‘maak een afspraak bij de huisarts.’ Dan krijg je alleen maar méér telefoontjes in plaats van minder.”

Helma vindt deze vorm van zeggenschap belangrijk, omdat de stem van de doktersassistent hiermee wordt gehoord. Ze vindt het ook voor zichzelf belangrijk. “Ons vak is altijd in beweging. Daarom wil ik altijd blijven leren.”