Stoppen met roken met Stoptober 2023 - NVDA

Stoppen met roken met Stoptober 2023

Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. Ook dit jaar kun je als doktersassistent weer helpen met gratis informatie en support en met gerichte ondersteuning. Wil je je patiënten helpen? Volg een scholing en bestel bijvoorbeeld gratis materialen!

Doktersassistenten spelen een zeer belangrijke en centrale rol in de stoppen met roken zorg. Stoptober kan je helpen om het roken aan te kaarten bij je patiënten.

Wist je dat?

  • In 2022 ruim een derde van de mensen die roken in de 12 maanden daarvoor een serieuze poging om te stoppen heeft ondernomen (35,9%)?
  • 2,8% van de volwassenen in 2022 regelmatig een elektronische sigaret rookte?

Bron: Trimbos Instituut, Gezondheidsenquête 2022

Meer leren

Wil je meer leren over de rol die jij als doktersassistent kunt betekenen? Volg bij NVDA Academie de geaccrediteerde scholing ‘Roken: wat kun jij betekenen?’. Over de achtergrond van tabaksverslaving, hoe iemand kan stoppen met roken en de rol van de doktersassistent daarbij.

Stoptober

Deelname aan Stoptober biedt rokers de mogelijkheid om vanaf 1 oktober in 28 dagen een succesvolle stoppoging te doen. Deelnemers krijgen elke dag steun en aanmoediging om het stoppen vol te houden, onder andere door de gratis Stoptober app en via sociale media. Ook voor doktersassistenten is dit een goede manier om stoppen met roken onder de aandacht te brengen.

Zie ook