Regeling btw-vrijstelling voor zzp’ers in de zorg - NVDA

Regeling btw-vrijstelling voor zzp’ers in de zorg

Als zzp’er werkzaam in de zorg is het mogelijk voor bepaalde werkzaamheden vrijstelling te krijgen voor btw. De NVDA ontvangt berichten dat huisartsen doktersassistenten stimuleren hier gebruik van te maken. De voorwaarden voor deze regeling zijn streng. De NVDA ziet risico’s en wijst erop dat de zzp’er zich goed inleest en zich laat informeren door de Belastingdienst.

[openbaar] Lees meer over de voorwaarden en de risico’s die de NVDA ziet[/openbaar]

[besloten]

Voorwaarden

De regeling geldt voor beroepen die vallen onder de Wet BIG, of met een vergelijkbaar niveau. De vrijstelling geldt alleen voor werkzaamheden gericht op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens. Hiervan is sprake als de behandelingen bedoeld zijn om de gezondheid van een patiënt te beschermen, in stand te houden of te herstellen.

Als doktersassistent zónder HBO-opleiding moet je aantonen dat je een vergelijkbaar niveau hebt. Bovendien geldt de regeling slechts voor een deel van de werkzaamheden. Administratieve werkzaamheden op de huisartsenpraktijk bijvoorbeeld vallen er dus niet onder. De doktersassistent moet dat in de sluitende boekhouding precies bijhouden.

Voorbeelden:

Houd er rekening mee

Laat je dus heel goed informeren en zorg er voor van tevoren duidelijkheid te hebben van de Belastingdienst over de mogelijke vrijstelling voordat je het overweegt.

[/besloten]

Zie ook