Dag van Verantwoord Medicijngebruik - NVDA

Dag van Verantwoord Medicijngebruik

Vandaag is het de Dag van Verantwoord Medicijngebruik. Deze dag staat dit jaar in het teken van Geneesmiddelen en verkeer. Medicijnen kunnen invloed hebben op de rijvaardigheid. Dit geldt zowel voor automobilisten als bijvoorbeeld fietsers. 

De afgelopen 12 maanden kregen 5,4 miljoen volwassen Nederlanders één of meer medicijnen met invloed op de rijvaardigheid. Daarbij gaat het vaak om middelen met veel invloed op de rijvaardigheid, waarbij de patiënt tijdelijk of helemaal niet mag rijden. Uit navraag bij medicijngebruikers blijkt dat dat een deel van deze patiënten toch rijdt, bijvoorbeeld uit onwetendheid of door onvoldoende kennis. Goede informatie vanuit zorgverleners over het effect dat medicijnen kunnen hebben op de rijvaardigheid is daarom van groot belang.

Op de website rijveiligmetmedicijnen.nl kunnen patiënten opzoeken of hun medicijn invloed heeft op de rijvaardigheid.  Ook vind je er een gratis toolkit voor zorgverleners om patiënten juist te informeren over geneesmiddelen in het verkeer.