NVZ lanceert Praktijkplan Beeldbellen - NVDA

NVZ lanceert Praktijkplan Beeldbellen

Beeldbellen krijgt in steeds meer ziekenhuizen voet aan de grond, maar hoe krijgt het een structurele plek in bestaande poliprocessen? Om antwoord te geven op praktische en organisatorische vraagstukken, is vanuit het NVZ-programma Digitale Zorg een Praktijkplan Beeldbellen ontwikkeld.

Het plan bevat diverse handvatten, tips en waarschuwingen voor valkuilen bij het gebruik van videoconsulten. Het behandelt een breed spectrum aan onderwerpen. Van het bepalen wanneer en voor wie videoconsulten geschikt zijn, de communicatie erover, het plannen, organiseren en opschalen van beeldbellen tot en met de afronding van het videoconsult en het monitoren en evalueren van deze vorm van zorg. Het Praktijkplan Beeldbellen is ontwikkeld aan de hand van ervaringen uit acht NVZ-lidinstellingen.

Checklists

Daarnaast kent het Praktijkplan Beeldbellen twee checklists over techniek en opschaling bij beeldbellen. Deze laatste checklist brengt in kaart wat moet worden geregeld als je het beeldbellen opschaalt na een pilot. In de Checklist techniek beeldbellen staan tips en valkuilen die projectleiders, leidinggevenden en informatiemanagers kunnen gebruiken in het gesprek met de ict-afdeling.

Beeldbellen krijgt in steeds meer ziekenhuizen voet aan de grond, maar hoe krijgt het een structurele plek in bestaande poliprocessen? Hoe is beeldbellen te combineren met fysieke consulten, welke overwegingen spelen daarbij een rol en waar moet je rekening mee houden? De antwoorden op deze vragen staan in het Praktijkplan Beeldbellen, dat het programma Digitale Zorg van de NVZ heeft gelanceerd.

Handvatten

Het plan bevat tal van handvatten, tips en waarschuwingen voor valkuilen bij het gebruik van videoconsulten. Het behandelt een breed spectrum aan onderwerpen. Van het bepalen wanneer en voor wie videoconsulten geschikt zijn, de communicatie erover, het plannen, organiseren en opschalen van beeldbellen tot en met de afronding van het videoconsult en het monitoren en evalueren van deze vorm van zorg. Het Praktijkplan Beeldbellen is ontwikkeld aan de hand van ervaringen uit 8 NVZ-lidinstellingen.

Programma Digitale Zorg

Het programma Digitale Zorg van de NVZ stimuleert en ondersteunt de transformatie van ziekenhuizen op het gebied van digitale zorg. Een van de belangrijkste pijlers is om minder fysieke poli te realiseren met digitale zorg. De ambitie voor dit jaar is 30% van de poliklinische zorg dichtbij de patiënt met digitale zorg te realiseren.

Zie ook