Leonoor in RTL Nieuws-uitzending - NVDA

Leonoor in RTL Nieuws-uitzending

NVDA-lid Leonoor Zwaag zat in de RTL nieuws uitzending ‘Huisartsen lopen over, dus ze protesteren: ‘De drukte is extreem”. 

Bron: RTL Nieuws.

Leonoor Zwaag (32) werkt als doktersassistent bij een praktijk in Alkmaar.

‘Soms kom ik thuis na een werkdag en dan denk ik: heb ik die mevrouw wel teruggebeld? Heb ik dit en dat goed afgerond? Vaak is het antwoord ‘ja’, maar het feit dat ik er zo mee bezig ben, is een teken dat het te druk is. De telefoon staat roodgloeiend. Vooral nu de lockdowns voorbij zijn, bellen mensen op, en dan meteen voor drie vragen, alsof ze het hebben opgespaard. Ze willen allemaal snel geholpen worden en zijn ook mondiger.

Het gros van de dag ben ik bezig met het beantwoorden van de telefoon. Er blijft bij bijvoorbeeld uitstrijkjes, hartfilmpjes en bloeddrukmetingen weinig tijd over om genoeg aandacht te geven aan de patiënt. Dat voelt heel vervelend, want om die mensen ben ik dit werk gaan doen.

Gelukkig heb ik een uur per dag pauze. Even op adem komen, eten, een wandelingetje maken. Het is moeilijk om die telefoon los te laten, het liefst wil ik iedereen metéén helpen, maar ik weet ook: als wij omvallen, dan hebben we een nog groter probleem.

Er zijn publiekscampagnes nodig, laat mensen zien wat we doen. En we moeten mensen informeren over wanneer ze wel en niet naar de huisarts kunnen. Dat is het moeilijke: je wil aan de ene kant onze zorg niet té laagdrempelig maken, zodat iedereen voor elk wissewasje langskomt. Maar je wil ook juist laagdrempelig blijven: dat is de kracht van ons vak. En die laagdrempeligheid, die staat onder druk. Dat vind ik heel erg.’

Zie ook

[su_posts template=”templates/list-loop.php” posts_per_page=”-1″ post_type=”nieuws” taxonomy=”nieuws-tag” tax_term=”11413″ order=”desc”]