Ultimatum aan academische ziekenhuizen - NVDA

Ultimatum aan academische ziekenhuizen

De vakbonden en beroepsverenigingen stellen een ultimatum aan de academische ziekenhuizen. De werkgevers hebben tot 6 september om met een nieuw voorstel te komen, anders gaan de werknemers acties voeren, zo dreigt onder andere NU’91, die namens de NVDA de cao-onderhandelingen voert. Het is een laatste kans voor de werkgevers om met een “eerlijk” cao-aanbod te komen.

Goede arbeidsvoorwaarden, het werk aantrekkelijker maken, betere salarissen en echte investeringen zijn nu noodzakelijker dan ooit, vindt ook de NVDA. Het is tijd dat de NFU dat inziet en nu komt met een passend tegenvoorstel. Doen ze dat niet, dan sluiten wij acties in het najaar niet uit.”

Loonsverhoging en coulance

Op veel punten zijn de bonden en de academische ziekenhuizen het met elkaar eens. Het heikele punt is vooral de loonsverhoging van 3 procent. Eerder bleek dat ondanks de inzet van een bemiddelaar de onderhandelingen niet vlot konden worden getrokken.

Margriet Schneider, bestuursvoorzitter van UMC Utrecht en voorzitter van brancheorganisatie NFU, vroeg om coulance van de bonden en beroepsverenigingen. ‘Ik zou het echt iedereen gunnen. Maar realiseer je ook: in augustus 2020 heeft iedereen al drie procent erbij gekregen. Met het oog op hoge pensioenuitgaven, beperkte OVA-ruimte en de eisen van het hoofdlijnenakkoord, kan er nu niet nog eens drie procent bij. We vragen de bonden en beroepsverenigingen om coulance.’

Zie ook