Minister, dit kan niet! - NVDA

Minister, dit kan niet!

Via onze kanalen hebben wij meerdere malen laten weten dat minister Tamara van Ark onder andere in een Kamerbrief ermee instemde dat de FFP2-mondmaskers voor alle zorgprofessionals beschikbaar moesten zijn. Gisteren liet de minister in een overleg weten dat ze werkgevers niet gaat verplichten om de FFP2-mondmaskers altijd en overal aan te bieden aan hun personeel. Een schande en een gevalletje zwabberen. De NVDA probeert zoveel mogelijk beroepsverenigingen te mobiliseren om de minister alsnog op andere gedachten te krijgen.

De minister zorgt voor veel verwarring en ook verontwaardiging. Wel diverse keren uitspreken dat FFP2-mondmaskers voor alle zorgprofessionals beschikbaar moeten zijn, maar werkgevers niet verplichten ze beschikbaar te stellen. Dat werkt dus niet. De NVDA ziet de discussies al voor zich. Een doktersassistent of triagist die in discussie moet met de werkgever om goed beschermd te mogen werken. De FFP2-mondmaskers moeten altijd beschikbaar zijn.

RIVM-richtlijnen

Minister Van Ark gaat werkgevers niet verplichten, omdat ze aansluit bij wat in de richtlijn  van het RIVM staat. De RIVM geeft daarin namelijk aan dat zorgprofessionals aan hun werkgever kunnen vragen om FFP2-mondmaskers mochten ze vinden dat hun gezondheid in het geding komt. In de ogen van de NVDA kan een doktersassistent of triagist dat prima vanuit professionaliteit zelf beslissen. Gegeven de risico’s op Covid19 op de werkplek moet je altijd en overal zelf het FFP2-mondmasker kunnen pakken als je dat wil gebruiken.

Standpunt NVDA

De NVDA blijft bij haar eerder ingenomen standpunt over het gebruik van de FFP2-maskers. De NVDA probeert zoveel mogelijk beroepsverenigingen te mobiliseren om de minister en de werkgevers op andere gedachten te krijgen. Zonder doktersassistenten en triagisten geen goede zorg! Vaccineer ze snel en zorg voor de beste beschermingsmiddelen.

Zie ook