Campagne bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker 'De afspraak die je niet wil missen' - NVDA

Campagne bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker ‘De afspraak die je niet wil missen’

KWF in actie voor bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Bevolkingsonderzoeken maken het mogelijk om ziektes in een vroeg stadium te ontdekken, waardoor vroeg met een behandeling kan worden gestart.
Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar krijgen eens in de 5 jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje. Daarmee kan worden bepaald of er sprake is van een voorstadium van baarmoederhalskanker.

Natuurlijk bepaal je zelf of je mee wil doen, of niet. Maar toch is er iets bijzonders aan de hand. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat veel vrouwen het bevolkingsonderzoek belangrijk vinden. En ook mee willen doen. Maar de uiteindelijke opkomst is laag: in 2019 maakte slechts 56% van de vrouwen gebruik van deze kans. Bij vrouwen onder de 40 ligt dit aantal zelfs onder de 50%. Volgens de nieuwste cijfers ligt op de opkomst in 2020 zelfs nog lager: 50% voor de hele groep en 42% voor de vrouwen tussen 30 en 40 jaar. Hoewel corona en het tijdelijk stilleggen van de bevolkingsonderzoeken de cijfers over 2020 heeft beïnvloed, is de neerwaartse trend duidelijk.

Friendly reminder
Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat er verschillende redenen zijn om af te zien van deelname. Angst voor het onderzoek zelf, voor de uitslag, of praktisch: de uitnodiging belandt onderop een stapel en het maken van de afspraak wordt vergeten. Dat is zonde, want meedoen verkleint de kans om baarmoederhalskanker te krijgen of aan de ziekte te overlijden. Daarom ondersteunt KWF het bevolkingsonderzoek met een campagne waarin we ons voornamelijk richten op jonge vrouwen.

Wil je meer weten over deze campagne kijk dan op https://www.kwf.nl/kanker-voorkomen/bevolkingsonderzoek/campagne